Serca morelowo – migdałowe
Ciastka w kształcie serca ❤️ morelowo-migdałowe będą idealne jako podarunek dla bliskiej Ci osoby. Najlepiej smakują z popołudniową herbatą. ☕ Morele świetnie współgrają ze śmietankowym serkiem zmiksowanym z masą marcepanową i uprażonymi migdałami. Polecam! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na serca morelowo - migdałowe:
-
Krok 1
Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni na złoty kolor. Morele umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki.
-
Krok 2
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, miękkie masło, jajko i serek śmietankowy. Całość miksuj do połączenia składników.
-
Krok 4
Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj je na grubość 1 cm. Foremką wytnij serca i ułóż je na blasze.
-
Może się przydać
Foremka do wykrawania ciastek w kształcie serca to idealny wybór, gdy chcesz przygotować walentynkowe słodkości! ❤️
Obłożenie:
-
Krok 5
Masę marcepanową pokrój na małe kawałeczki, dodaj do niej serek śmietankowy i zmiksuj.
-
Krok 6
Gotową masą posmaruj ciastka, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Na środek każdego serduszka połóż połówkę moreli (środkiem do dołu), a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25 minut.
-
Krok 7
Dżem morelowy przetrzyj przez sito i podgrzej w rondelku. Upieczone ciasteczka posmaruj jeszcze gorącym dżemem i posyp uprażonymi płatkami migdałów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-z-owocami/serca-morelowo-migdalowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze