Wegański biszkopt z kremem i musem truskawkowym
Dzisiaj mam dla Was letnią klasykę, ale w wersji bez nabiału oraz jajek! 💚 Wegański biszkopt z kremem kokosowym i musem truskawkowym idealnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnej, popołudniowej kawki! Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakował.🍓
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie wegańskiego biszkoptu:
-
Krok 1
Foremkę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C.
-
Może się przydać
Formy do pieczenia to podstawowe akcesoria w każdej kuchni. Sprawdź szeroką ofertę blach i form do pieczenia w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Wymieszaj razem napój sojowy z octem i olejem rzepakowym.
-
Krok 3
Następnie wymieszaj razem suche składniki czyli: mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Do suchych składników dodaj mokre.
-
Krok 4
Zmiksuj tylko do połączenia składników, a następnie przełóż do formy. Piecz przez 20 minut.
-
Krok 5
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Krem kokosowy:
-
Krok 6
Z mleka kokosowego zbierz oddzieloną śmietankę i przełóż ją do miski. Dodaj cukier puder i łyżeczkę pasty z wanilii.
-
Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii
Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach.Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.
-
Krok 7
Ubijaj na wysokich obrotach do puszystej konsystencji.
-
Krok 8
Kokosową śmietankę rozłóż równomiernie na wystudzonym cieście, a następnie wstaw do lodówki na czas przygotowania musu truskawkowego.
Mus truskawkowy:
-
Krok 9
Truskawki dokładnie zblenduj.
-
Krok 10
Do garnka przełóż zblendowane truskawki, wodę, agar, cukier puder i sok z cytryny. Jeżeli chcesz podkreślić kolor możesz dodać trochę syropu malinowego. Dokładnie wymieszaj, a następnie podgrzewaj od zagotowania jeszcze 2-3 min., ciągle mieszając. Odstaw do przestudzenia, ale nie wkładaj musu do lodówki. Pamiętaj, że agar tężeje w wyższej temperaturze, niż żelatyna.
-
Krok 11
Kiedy mus przestygnie nakładaj go ostrożnie na schłodzony krem kokosowy, uważając aby dwie masy się ze sobą nie pomieszały.
-
Krok 12
Ja swoje ciasto dodatkowo posypałam płatkami kokosowymi. Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Porada:
Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce min. 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/weganski-biszkopt-z-kremem-i-musem-truskawkowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze