1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Wegański biszkopt z kremem i musem truskawkowym

Wegański biszkopt z kremem i musem truskawkowym

wegański biszkopt ze śmietanką kokosową i musem z truskawek na agarze, posypany płatkami kokosowymi - Wszystkiego Słodkiego
wegański biszkopt ze śmietanką kokosową i musem z truskawek na agarze, posypany płatkami kokosowymi - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Dzisiaj mam dla Was letnią klasykę, ale w wersji bez nabiału oraz jajek! 💚 Wegański biszkopt z kremem kokosowym i musem truskawkowym idealnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnej, popołudniowej kawki! Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakował.🍓


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie wegańskiego biszkoptu:

  • Krok 1

    Foremkę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C.

    Foremka wyłożona papierem do pieczenia.
  • Może się przydać

    Formy do pieczenia to podstawowe akcesoria w każdej kuchni. Sprawdź szeroką ofertę blach i form do pieczenia w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Wymieszaj razem napój sojowy z octem i olejem rzepakowym.

    Napój sojowy, ocet i olej w miseczkach.
  • Krok 3

    Następnie wymieszaj razem suche składniki czyli: mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Do suchych składników dodaj mokre.

    Mąka pszenna, cukier puder i proszek do pieczenia. Obok wymieszane mokre składniki.
  • Krok 4

    Zmiksuj tylko do połączenia składników, a następnie przełóż do formy. Piecz przez 20 minut. 

    Miksowanie składników na biszkopt wegański. mikserem ręcznym firmy Bosch
  • Krok 5

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony biszkopt wegański.

Krem kokosowy:

  • Krok 6

    Z mleka kokosowego zbierz oddzieloną śmietankę i przełóż ją do miski. Dodaj cukier puder i łyżeczkę pasty z wanilii.

    Śmietanka kokosowa, cukier puder i pasta z wanili.
  • Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii

    Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach.Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.

    Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii
  • Krok 7

    Ubijaj na wysokich obrotach do puszystej konsystencji.

    Ubita kokosowa śmietanka.
  • Krok 8

    Kokosową śmietankę rozłóż równomiernie na wystudzonym cieście, a następnie wstaw do lodówki na czas przygotowania musu truskawkowego.

    Kokosowa śmietanka rozsmarowana na biszkopcie wegańskim.

Mus truskawkowy:

  • Krok 9

    Truskawki dokładnie zblenduj.

    Zblendowane truskawki w pojemniku.
  • Krok 10

    Do garnka przełóż zblendowane truskawki, wodę, agar, cukier puder i sok z cytryny. Jeżeli chcesz podkreślić kolor możesz dodać trochę syropu malinowego. Dokładnie wymieszaj, a następnie podgrzewaj od zagotowania jeszcze 2-3 min., ciągle mieszając. Odstaw do przestudzenia, ale nie wkładaj musu do lodówki. Pamiętaj, że agar tężeje w wyższej temperaturze, niż żelatyna.

    Gotowanie musu z truskawek na agarze.
  • Krok 11

    Kiedy mus przestygnie nakładaj go ostrożnie na schłodzony krem kokosowy, uważając aby dwie masy się ze sobą nie pomieszały.

    Nałożony mus truskawkowy na śmietance kokosowej.
  • Krok 12

    Ja swoje ciasto dodatkowo posypałam płatkami kokosowymi. Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.

    Gotowy biszkopt wegański z kremem i musem truskawkowym, posypany płatkami kokosowymi.

Porada:

Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce min. 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/weganski-biszkopt-z-kremem-i-musem-truskawkowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej