Ciasteczka marcepanowe
Zapach marcepanu zamknięty w świątecznych, kruchych ciasteczkach 🥰 Słodka, migdałowa masa to moje ulubione bożonarodzeniowe wspomnienie, dlatego nie mogłam się oprzeć i przygotowałam dla Was przepis na ciasteczka marcepanowe.
Kruche i maślane, przyjemnie chrupią i wyglądem przypominają urocze śnieżynki - możecie wyciąc dowolne kształty za pomocą ozdobnych wykrawaczek ❄️❄️❄️ Ciasteczka marcepanowe świetnie sprawdzą się do przegryzania w czasie świątecznych przygotowań, a zamknięte w szklanym słoju mogą być miłą dla oka i podniebienia dekoracją!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasteczka marcepanowe:
-
Krok 1
W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki na ciasteczka. Zagnieć krótko tylko do połączenia składników.
-
Krok 2
Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij ulubione kształty za pomocą foremek. Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez okolo 8 minut w temperaturze 180°C.
-
Krok 4
Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia.
*Jeżeli marcepan jest twardy, możesz go delikatnie ogrzać w kuchence mikrofalowej. Ciepły marcepan stanie się miękki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/ciasteczka-marcepanowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze