1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Kokosanki

Kokosanki

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.93/5 27 ocen

Przygotowując wiele deserów, w których niezbędne są wyłącznie żółtka jaj, często pojawia się dylemat: „co zrobić z białkami?!”. Na szczęście z pomocą przychodzą zasady coraz popularniejszej kuchni w stylu #ZeroWaste. Białka wystarczy ubić, dodać cukier, szczyptę cukru z wanilią Bourbon, odrobinę mąki ziemniaczanej, sok z cytryny i oczywiście wiórki kokosowe!  Następnie masę należy rozłożyć na blasze i piec przez około kwadrans.⏱ Kokosanki gotowe! 🍪 Znacie równie prosty przepis?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kokosanek:

  • Krok 1

    Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 170°C.

    Blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Białka przełóż do misy. Ubijaj, stopniowo dodając cukier, aż do ubicia gęstej masy.

    Biała w misie robota kuchennego firmy Bosch. Obok w miseczce cukier.
  • Krok 3

    Następnie dodaj żółtka i dalej ubijaj.

    W misce żółtka. Obok ubita beza z białek i cukru.
  • Krok 4

    Wsyp mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i cukier z wanilią. Dokładnie wymieszaj.

    W misie robota kuchennego masa z białek, cukru i żółtek. Obok cukier z wanilią Dr. Oetkera, cytryna i mąka ziemniaczana.
  • Marta poleca

    Szlachetna wanilia Bourbon z Madagaskaru jest najbardziej cenioną wanilią na świecie, a jej dodatek nadaje wypiekom i deserom niepowtarzalny, delikatny, pełny smak.❤️

    Marta poleca
  • Krok 5

    Połowę piany bezowej delikatnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Stopniowo dodaj drugą połowę.

    W misie robota kuchennego piana bezowa wymieszana z wiórkami kokosowymi. Obok w misie wiórki kokosowe.
  • Krok 6

    Łyżką nakładaj małe porcje masy na blachę. Piecz przez około 17 minut. 

    Nałożone kokosanki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krok 7

    Upieczone kokosanki pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone kokosanki na blasze.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/kokosanki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej