Kokosanki
Przygotowując wiele deserów, w których niezbędne są wyłącznie żółtka jaj, często pojawia się dylemat: „co zrobić z białkami?!”. Na szczęście z pomocą przychodzą zasady coraz popularniejszej kuchni w stylu #ZeroWaste. Białka wystarczy ubić, dodać cukier, szczyptę cukru z wanilią Bourbon, odrobinę mąki ziemniaczanej, sok z cytryny i oczywiście wiórki kokosowe! Następnie masę należy rozłożyć na blasze i piec przez około kwadrans.⏱ Kokosanki gotowe! 🍪 Znacie równie prosty przepis?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kokosanek:
-
Krok 1
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Krok 2
Białka przełóż do misy. Ubijaj, stopniowo dodając cukier, aż do ubicia gęstej masy.
-
Krok 3
Następnie dodaj żółtka i dalej ubijaj.
-
Krok 4
Wsyp mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i cukier z wanilią. Dokładnie wymieszaj.
-
Marta poleca
Szlachetna wanilia Bourbon z Madagaskaru jest najbardziej cenioną wanilią na świecie, a jej dodatek nadaje wypiekom i deserom niepowtarzalny, delikatny, pełny smak.❤️
-
Krok 5
Połowę piany bezowej delikatnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Stopniowo dodaj drugą połowę.
-
Krok 6
Łyżką nakładaj małe porcje masy na blachę. Piecz przez około 17 minut.
-
Krok 7
Upieczone kokosanki pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/kokosanki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze