Czekoladowe ciasteczka na Halloween
Przedstawiamy przepis na cały zestaw różnie udekorowanych ciastek, wśród których każdy znajdzie swojego faworyta. Ciasteczka idealnie sprawdzą się na Halloween. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasteczek na Halloween:
-
Krok 1
Składniki na ciastka dokładnie zagnieć, po czym zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 60 minut do schłodzenia.
-
Krok 2
Następnie około 1/3 ciasta rozwałkuj pomiędzy papierem do pieczenia, a folią spożywczą, na grubość około 3-4 mm. Resztę zostaw w lodówce na czas przygotowywania pierwszej partii ciastek.
-
Krok 3
Następnie zdejmij folię i wykrawaj ciasteczka*, które układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można jeszcze przez chwilę schłodzić wycięte kształty, żeby uniknąć ewentualnego rozpłynięcia w piekarniku.
-
Krok 4
Ciasteczka piecz około 15 minut w 180°C. Po wypieczeniu i ostudzeniu ciasteczek udekoruj je zabarwionym lukrem.
-
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek
Przyda się zarówno do studzenia, jak i do dekorowania ciasteczek.
Dekorowanie ciasteczek - dynie:
-
Krok 5
Do rozgrzanego lukru dodaj prawie cały barwnik żółty (zostaw dosłownie odrobinę na późniejsze połączenie z kolorem zielonym) i 2-3 krople barwnika czerwonego.
-
Krok 6
Przygotowany lukier przelej do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o malutkim otworze i wyciśnij lukier na ciasteczka. Aby uzyskać charakterystyczne dla dyni pionowe wybrzuszenia, wystarczy wyciskać na ciastku paski od góry do dołu, robiąc pomiędzy nimi przerwy.
-
Krok 7
Gdy lekko wyschną, przerwy należy uzupełnić kolejną porcją lukru i tak powstaje trójwymiarowy dyniowy efekt.
-
Krok 8
Po udekorowaniu ciastek lukrem pomarańczowym, czas przygotować lukier zielony. Rozgrzej opakowanie lukru klasycznego, przelej je do miseczki i wymieszaj z barwnikiem zielonym i kilkoma kroplami barwnika żółtego, nieco przestudź, by lukier lekko zgęstniał. Przełóż go do woreczka z bardzo cienką końcówką (do robienia konturów) i wykończ dynię zielonymi łodygami.
Dekorowanie ciasteczek - nietoperze:
-
Krok 9
Nietoperze wytnij z ciasta wg instrukcji na zdjęciu. Aby miały zarysy skrzydeł, najpierw na ciastku zrób kontury, a dopiero później je wypełnij. Po wypełnieniu środkowej części, należy chwilę odczekać, aż lukier nieco zastygnie, aby nam się wszystko nie zlało (w międzyczasie dekoruj kolejne ciastka).
-
Krok 10
Następnie wypełnij lukrem skrzydła (można też wypełnić od razu całe ciastko i poczekać, aż lukier z wierzchu zastygnie). Przy pomocy tego samego lukru zrób zarysy tułowia i skrzydeł. UWAGA! Perełki na oczka należy nałożyć zanim lukier zastygnie.
Dekorowanie ciasteczek - czaszki:
-
Krok 11
Na okrągłe ciastka wylej lukier i odczekaj, aż wyschnie. Następnie maluj oczy i zarys uśmiechu. Przed wyschnięciem lukru na uśmiech przyczep patyczki czekoladowej posypki.
Dekorowanie ciasteczek - stworki:
-
Krok 12
Rozgrzane lukry wyciśnij do miseczek i zabarw. Odczekaj chwilę, by lukry przestygły i zgęstniały (ale nie wyschły). Następnie przełóż lukry do rękawów cukierniczych, odetnij minimalnie końcówkę i zrób zygzaki na ciastkach.
-
Krok 13
Gdy lukier przeschnie, za pomocą kremu dekoracyjnego (odetnij końcówkę tubki, nie nakładaj tylki) wyciśnij oczy. Źrenice zrób tym samym lukrem co nietoperze (można również użyć czekolady).
Dekorowanie ciasteczek - ciastka z napisami:
-
Krok 14
Rozgrzany lukier klasyczny wylej na ciastka. Jeśli chcesz mieć napis z perełek, ułóż go jeszcze przed zastygnięciem lukru. W przypadku użycia pisaków musisz poczekać, aż lukier na ciastku zastygnie.
-
Krok 15
Napis z perełek dodatkowo wypełnij lukrem zabarwionym na pomarańczowo, a brzeg ciastka wykończ pomarańczowymi kropeczkami.
-
Dekoracje od Dr. Oetkera
Szeroki wybór polew, lukrów, pisaków i posypek od Dr. Oetkera znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/czekoladowe-ciasteczka-na-halloween |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze