1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Domowe omleciki

Domowe omleciki

domowe omleciki z kremem i dżemem posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Omleciki to urocze, drobne słodycze, które zazwyczaj kupujemy w cukierniach. A czy wiesz, że bardzo prosto można przygotować je w domu? :) Tu znajdziesz przepis na delikatny biszkopcik z dużą ilością śmietankowej masy i owocową niespodzianką w środku. Polecam! 😍

Polecamy również przepisy na ciasta i ciasteczka dla dzieci😍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie omlecików biszkoptowych:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę.

  • Krok 3

    Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj na niewielkich obrotach. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Masa z żółtek będzie gęsta, ale nie martw się – piana z białek ją rozrzedzi i ostatecznie powstanie delikatna puszysta masa. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno, a delikatnie obracać masę szpatułką, żeby piana równomiernie się rozprowadziła w masie.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta w blaszce.

    Może się przydać
  • Krok 4

    Kiedy masa miała jednolitą konsystencję, przełóż ją do woreczka, odetnij koniec i wyciskaj na blachę owalne kształty długości około 8-10 cm (mi wyszło 20 sztuk).

  • Krok 5

    Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut, aż biszkopciki będą lekko złote. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 6

    Omleciki odczep od papieru, a następnie parami owijaj w ten sam papier, na którym wcześniej były pieczone. Odłóż na około 10-15 minut do całkowitego ostygnięcia (nie zwijaj ich w rulon, omleciki mają leżeć płasko). Zawinięcie w papier powoduje, że biszkopciki nie będą suche i sztywne, co ułatwi zginanie ich w pół.

Nadzienie:

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i zmiksuj na puszysty krem.

  • Krok 8

    Gotową masę przełóż do woreczka z ozdobną końcówką. Każdy biszkopcik, trzymając w dłoni, zginaj w pół, niewielką łyżeczką nakładaj do środka dżem porzeczkowy. Następnie dookoła wyciskaj śmietankową masę.

  • Ozdobne tylki - Wilton

    Szeroki wybór ozdobnych tylek marki Wilton znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Ozdobne tylki - Wilton
  • Krok 9

    Na koniec oprósz omleciki cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/domowe-omleciki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej