Nugat waniliowy z orzechami
Nugat waniliowy z orzechami to pyszne słodkie kosteczki skrywające wewnątrz same pyszności: suszoną żurawinę, orzechy laskowe, migdały i pistacje. ❤️
Nugat przygotowuje się, wykorzystując białka oraz słodki syrop, do wykonania którego użyłyśmy m.in. miodu i syropu z agawy. Aby masa się udała niezbędny jest termometr cukierniczy - bez uzyskania odpowiedniej temperatury nugat nie będzie miał właściwej konsystencji.
Po zmiksowaniu wszystkich składników wystarczy przełożyć je do formy i odstawić do schłodzenia. Smacznego! 😄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie nugatu waniliowego z orzechami:
-
Krok 1
Formę prostokątną wysmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
W garnku umieść płynny miód, cukier, wodę i syrop z agawy.
-
Krok 3
Całość gotuj, mieszając do rozpuszczenia składników. Włóż termometr cukierniczy i gotuj na średnim ogniu do momentu uzyskania temperatury 155°C. Będzie to trwało około 30-40 minut.
-
Krok 4
Białka ubij na sztywno. Gdy syrop osiągnie temperaturę 150°C, wlewaj go cienkim strumieniem do białek, miksując na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie się „rwać”.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
-
Krok 5
Zmień końcówkę robota kuchennego na mieszającą. Dodaj pokrojone na większe kawałki bakalie oraz cukier z wanilią. Wymieszaj dokładnie i rozłóż masę w formie. Przykryj papierem do pieczenia i wyrównaj.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/nugat-waniliowy-z-orzechami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze