1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Nugat waniliowy z orzechami

Nugat waniliowy z orzechami

Waniliowy nugat z orzechami i żurawiną na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Waniliowy nugat z orzechami i żurawiną na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Nugat waniliowy z orzechami to pyszne słodkie kosteczki skrywające wewnątrz same pyszności: suszoną żurawinę, orzechy laskowe, migdały i pistacje. ❤️

Nugat przygotowuje się, wykorzystując białka oraz słodki syrop, do wykonania którego użyłyśmy m.in. miodu i syropu z agawy. Aby masa się udała niezbędny jest termometr cukierniczy - bez uzyskania odpowiedniej temperatury nugat nie będzie miał właściwej konsystencji.

Po zmiksowaniu wszystkich składników wystarczy przełożyć je do formy i odstawić do schłodzenia. Smacznego! 😄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie nugatu waniliowego z orzechami:

  • Krok 1

    Formę prostokątną wysmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.

    prostokątna forma do pieczenia wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    W garnku umieść płynny miód, cukier, wodę i syrop z agawy.

  • Krok 3

    Całość gotuj, mieszając do rozpuszczenia składników. Włóż termometr cukierniczy i gotuj na średnim ogniu do momentu uzyskania temperatury 155°C. Będzie to trwało około 30-40 minut.

    rozpuszczony miód z wodą, cukrem i syropem z agawy w rondelku na kuchence, obok termometr cukierniczy
  • Krok 4

    Białka ubij na sztywno. Gdy syrop osiągnie temperaturę 150°C, wlewaj go cienkim strumieniem do białek, miksując na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie się „rwać”.

    Ubite białka w garnku, bakalie w miseczkach i cukier z Wanilią Dr. Oetkera na blacie
  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • Krok 5

    Zmień końcówkę robota kuchennego na mieszającą. Dodaj pokrojone na większe kawałki bakalie oraz cukier z wanilią. Wymieszaj dokładnie i rozłóż masę w formie. Przykryj papierem do pieczenia i wyrównaj.

    forma wypełniona masą na nugat waniliowy z orzechami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/nugat-waniliowy-z-orzechami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej