Makaroniki z lekkim kremem waniliowym
Makaroniki z lekkim kremem waniliowym 💛 to moja wersja klasycznych i eleganckich ciasteczek z Francji. Ja swoje ciasteczka zrobiłam w kolorze żółtym - żeby powitać nadchodzące lato. :) Delikatne, pękające przy pierwszym gryzie ciastka przełożyłam kremem waniliowym na bazie serka mascarpone, śmietanki i cukru z wanilią. Ciasteczka są słodkie, urocze, przepyszne. :) Będą wspaniałe jako deser do codziennej kawki lub herbatki, ale mogą być również wspaniałym, słodkim i własnoręcznie przygotowanym prezentem. :) Gorąco zachęcam Was do przygotowania makaroników! ☕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie makaroników z lekkim kremem waniliowym:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Na 2 blachach do pieczenia rozłóż matę silikonową do pieczenia makaroników.
-
Może się przydać
Migdały z linii Bakal Naturalnie świetnie nadaje się do spożycia jako przekąska lub dodatek do ciast i deserów. Wygodne opakowanie zapewnia świeżość na dłużej.
-
Krok 2
Migdały Bakal dobrze rozdrobnij za pomocą malaksera lub młynka do kawy (możesz także użyć mąki migdałowej). Do migdałów dodaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę przesiej przez sitko.
-
Krok 3
Białka ubij, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie już sztywna i błyszcząca, dodaj trochę żółtego barwnika.
-
Barwnik spożywczy żółty Dr. Oetker
Żółty barwnik spożywczy od Dr. Oetkera to idealny sposób na barwienie kremu, lukru czy ciasta. Dzięki żelowej konsystencji z łatwością wymieszasz do z barwioną masą!
-
Krok 4
Do białek wsyp przesiane wcześniej składniki i intensywnie mieszaj. Tak, aby w masie było jak najmniej powietrza.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj makaroniki na matę. Kilka razy uderz blachą o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Odstaw je na pół godziny do wysuszenia.
-
Krok 6
Po tym czasie makaroniki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12-14 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Krem waniliowy:
-
Krok 7
Mascarpone, śmietankę i cukier z wanilią umieść w misie miksera. Miksuj do uzyskania puszystego i sztywnego kremu. Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i przekładaj nim makaroniki.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/makaroniki-z-lekkim-kremem-waniliowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze