1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Makaroniki z lekkim kremem waniliowym

Makaroniki z lekkim kremem waniliowym

żółte makaroniki z lekkim kremem waniliowym - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Makaroniki z lekkim kremem waniliowym 💛 to moja wersja klasycznych i eleganckich ciasteczek z Francji. Ja swoje ciasteczka zrobiłam w kolorze żółtym - żeby powitać nadchodzące lato. :) Delikatne, pękające przy pierwszym gryzie ciastka przełożyłam kremem waniliowym na bazie serka mascarpone, śmietanki i cukru z wanilią. Ciasteczka są słodkie, urocze, przepyszne. :) Będą wspaniałe jako deser do codziennej kawki lub herbatki, ale mogą być również wspaniałym, słodkim i własnoręcznie przygotowanym prezentem. :) Gorąco zachęcam Was do przygotowania makaroników! ☕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie makaroników z lekkim kremem waniliowym:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Na 2 blachach do pieczenia rozłóż matę silikonową do pieczenia makaroników.

  • Może się przydać

    Migdały z linii Bakal Naturalnie świetnie nadaje się do spożycia jako przekąska lub dodatek do ciast i deserów. Wygodne opakowanie zapewnia świeżość na dłużej.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Migdały Bakal dobrze rozdrobnij za pomocą malaksera lub młynka do kawy (możesz także użyć mąki migdałowej). Do migdałów dodaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę przesiej przez sitko.

  • Krok 3

    Białka ubij, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie już sztywna i błyszcząca, dodaj trochę żółtego barwnika.

  • Barwnik spożywczy żółty Dr. Oetker

    Żółty barwnik spożywczy od Dr. Oetkera to idealny sposób na barwienie kremu, lukru czy ciasta. Dzięki żelowej konsystencji z łatwością wymieszasz do z barwioną masą!

    Barwnik spożywczy żółty Dr. Oetker
  • Krok 4

    Do białek wsyp przesiane wcześniej składniki i intensywnie mieszaj. Tak, aby w masie było jak najmniej powietrza.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj makaroniki na matę. Kilka razy uderz blachą o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Odstaw je na pół godziny do wysuszenia.

  • Krok 6

    Po tym czasie makaroniki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12-14 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Krem waniliowy:

  • Krok 7

    Mascarpone, śmietankę i cukier z wanilią umieść w misie miksera. Miksuj do uzyskania puszystego i sztywnego kremu. Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i przekładaj nim makaroniki.

  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/makaroniki-z-lekkim-kremem-waniliowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej