Rogaliki z budyniem i śliwkami
Przedstawiamy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowo-śliwkowym. Delikatne, kruche, kremowe z nutką kwaśnej śliwki, posypane chrupiącymi płatkami migdałowymi. Koniecznie je wypróbuj!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie rogalików z budyniem i śliwkami:
-
Krok 1
Szklankę mleka przelej do garnka, doprowadź do wrzenia i wlej rozrobiony budyń z cukrem. Mieszaj rózgą do momentu aż budyń zgęstnieje, ściągnij z palnika i przykryj folią, tak, by stykała się z budyniem, by uniknąć obeschnięcia budyniu.
-
Budynie
Szeroki wybór budyni o różnych smakach znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Śliwki umyj, usuń pestki, pokrój na małe kawałki.
-
Krok 3
Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 4
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 dużych trójkątów. Na każdy trójkąt (od strony podstawy) nakładaj porcję budyniu i kilka kawałków śliwek. Zawijaj na kształt rogalika i układaj na blaszce. Każdy rogalik posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp płatkami migdałów.
-
Krok 5
Rogaliki piecz do zrumienienia - około 35 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/rogaliki-z-budyniem-i-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze