1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Faworki pomarańczowe

Faworki pomarańczowe

Faworki pomarańczowe z cukrem pudrem na paterze - Wszystkiego Słodkiego
Faworki pomarańczowe z cukrem pudrem na paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Faworki pomarańczowe - znane jako chruściki, chrust, a także mniej popularne kreple. Pyszna alternatywa dla pączków podczas świętowania tłustego czwartku. Masz na nie ochotę? Koniecznie wypróbuj ten przepis! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie faworków pomarańczowych:

  • Krok 1

    Mąkę, cukier i cukier ze skórką pomarańczową wymieszaj. Dodaj żółtka, jajko, rozpuszczone masło, spirytus i mleko. Całość staranie wyrób do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Olej rozgrzej w garnku do temperatury 170-180°C.

  • Może się przydać

    Cukier ze skórką pomarańczową, który nada intensywny smak i aromat Twoim wypiekom!

    Może się przydać
  • Krok 2

    W tym czasie zabierz się za wycinanie faworków. Ciasto rozwałkuj najcieniej jak jest to możliwe, następnie potnij je na paski.

  • Krok 3

    Każdy pasek natnij pośrodku, a potem przełóż jednym końcem przez nacięty otwór.

  • Krok 4

    Faworki wrzuć na rozgrzany tłuszcz partiami i smaż z obu stron na złoty kolor. Przekładaj je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki pomarańczowe delikatnie oprósz cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/faworki-pomaranczowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej