Wianuszki drożdżowe wielkanocne
Drożdżowe, słodkie wianuszki wielkanocne z dodatkiem ulubionej konfitury lub marmolady. Idealnie sprawdzą się na świąteczny stół, zasmakują wszystkim domownikom i gościom.
Wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie drożdżowych wianuszków wielkanocnych:
-
Krok 1
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj.
-
Drożdże instant od Dr. Oetkera
Doskonałe do wypieków na słodko i na wytrawnie. Możesz je mieć zawsze pod ręką!
-
Krok 2
Dodaj jajka, mleko i zagnieć. Pod koniec stopniowo dodaj roztopione masło i wyrób na jednolite, gładkie ciasto.
-
Krok 3
Uformuj z niego kulę, włóż ją do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
-
Krok 4
Na blacie lekko oprószonym mąką rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm.
-
Krok 5
Posmaruj konfiturą (możesz użyć marmolady), zostawiając około 1-1,5 cm wolnego miejsca przy brzegu.
-
Krok 6
Ciasto złóż na trzy: najpierw jeden krótszy bok złóż do wewnątrz i nakryj go drugim (wolne brzegi ciasta możesz lekko posmarować wodą i skleić je ze sobą).
-
Krok 7
Ostrym nożem potnij ciasto w poprzek na paski o szerokości około 3-3,5 cm. Każdy pasek skręć cztery razy i złącz na końcu.
-
Krok 8
Wianuszki poukładaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
-
Krok 9
Wyrośnięte bułeczki wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piecz około 20-25 minut do zarumienienia.
-
Krok 10
Po upieczeniu wystudź, a następnie oprósz cukrem pudrem (zamiast prószyć cukrem, możesz polukrować wianuszki).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/wianuszki-drozdzowe-wielkanocne |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze