1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Wianuszki drożdżowe wielkanocne

Wianuszki drożdżowe wielkanocne

Wianuszki drożdżowe wielkanocne na talerzyku oprószone cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Wianuszki drożdżowe wielkanocne na talerzyku oprószone cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Drożdżowe, słodkie wianuszki wielkanocne z dodatkiem ulubionej konfitury lub marmolady. Idealnie sprawdzą się na świąteczny stół, zasmakują wszystkim domownikom i gościom. 

Wypróbuj ten przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie drożdżowych wianuszków wielkanocnych:

  • Krok 1

    Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj.

  • Drożdże instant od Dr. Oetkera

    Doskonałe do wypieków na słodko i na wytrawnie. Możesz je mieć zawsze pod ręką!

    Drożdże instant od Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Dodaj jajka, mleko i zagnieć. Pod koniec stopniowo dodaj roztopione masło i wyrób na jednolite, gładkie ciasto.

  • Krok 3

    Uformuj z niego kulę, włóż ją do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

  • Krok 4

    Na blacie lekko oprószonym mąką rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm.

  • Krok 5

    Posmaruj konfiturą (możesz użyć marmolady), zostawiając około 1-1,5 cm wolnego miejsca przy brzegu.

  • Krok 6

    Ciasto złóż na trzy: najpierw jeden krótszy bok złóż do wewnątrz i nakryj go drugim (wolne brzegi ciasta możesz lekko posmarować wodą i skleić je ze sobą).

  • Krok 7

    Ostrym nożem potnij ciasto w poprzek na paski o szerokości około 3-3,5 cm. Każdy pasek skręć cztery razy i złącz na końcu.

  • Krok 8

    Wianuszki poukładaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

  • Krok 9

    Wyrośnięte bułeczki wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piecz około 20-25 minut do zarumienienia.

  • Krok 10

    Po upieczeniu wystudź, a następnie oprósz cukrem pudrem (zamiast prószyć cukrem, możesz polukrować wianuszki).

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/wianuszki-drozdzowe-wielkanocne

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej