Orzechowe całuski
Orzechowe całuski💋, czyli ciasteczka przekładane czekoladą. W tym przepisie mąkę częściowo zastępujemy mielonymi orzechami laskowymi, które wcześniej lekko podprażamy na suchej patelni. Dzięki temu łatwiej obrać je ze skórki, ale przede wszystkim prażenie wydobywa z orzechów głębię smaku i aromatu.
Przygotowanie orzechowych całusków jest szybkie i proste – wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a ze schłodzonego ciasta formujemy niewielkie, zgrabne kuleczki. Resztę załatwia za nas piekarnik 😉
Ciasteczka łączymy w słodkie pary, sklejając je roztopioną gorzką czekoladą 🍫 - co dwa całuski, to nie jeden 😘 Już niewielki dodatek pasty waniliowej Dr. Oetkera z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon nadaje orzechowym całuskom niepowtarzalnego smaku 😋 Idealne jako dodatek do szybkiej kawy w ciągu dnia ☕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Orzechowe całuski:
-
Krok 1
Orzechy podpraż na suchej patelni.
-
Może się przydać
Orzechy laskowe łuskane Bakal Naturalnie 100 g. Naturalne źródło witaminy B6 i potasu. Idealne na przekąskę, ale także do ciast, owsianki czy kremu orzechowego.
-
Krok 2
Przestudzone orzechy przełóż na bawełnianą ściereczkę i pocierając je o siebie usuń łupinki.
-
Krok 3
Orzechy rozdrobnij w malakserze. Rób to pulsacyjnie, aby nie powstało masło.
-
Krok 4
Konsystencją przypominać będą mąkę.
-
Krok 5
W misie miksera umieść pokrojone w kostkę masło, cukier puder, makę z orzechów oraz sól, zmiksuj. Na koniec dodaj mąkę pszenną i ponownie zagnieć ciasto.
-
Krok 6
Całość krótko zagnieć, tylko do połączenia składników i dodaj pastę waniliową. Ciasto owiń folią spożywczą, lekko spłaszcz i włóż do lodówki na około godzinę.
-
Krok 7
Czekoladę rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
-
Krok 8
Z ciasta formuj niewielkie kuleczki i układaj je na blaszce w niedużych odstępach.
-
Krok 9
Piecz w piekarniku nastawionym na 170 stopni z funkcją termoobiegu około 15 minut.
-
Krok 10
Czekoladę wymieszaj z płatkami chilli i nakładaj na spód ciasteczka, łącząc je z drugim.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton zapewnia równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/orzechowe-caluski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze