1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Pączki klasyczne z bitą śmietaną

Pączki klasyczne z bitą śmietaną

Pączki z bitą śmietaną i cukrem pudrem na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Pączki z bitą śmietaną i cukrem pudrem na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 18 ocen

Klasyczne pączki w wersji z bitą śmietaną to połączenie, którego musicie spróbować. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznych pączków z marmoladą czy dżemem. 

Chcesz dowiedzieć się o rodzaju tłuszczu do smażenia, jasnej obrączce na pączkach czy o różnych sposobach nadziewania paczków? Przeczytaj naszą poradę - jak zrobić idealne pączki?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta i smażenie pączków:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Wszystko razem wymieszaj, dodaj jajka. Podgrzane mleko połącz z roztopionym masłem i spirytusem, przelej do suchych składników.

  • Krok 2

    Zagnieć do momentu, aż ciasto stanie się gładkie (na końcu przygotowane ciasto powinno być nieco klejące). Można użyć robota z końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego. Miskę z gotowym ciastem przykryj lnianą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

  • Krok 3

    Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm powycinaj z ciasta kółka i ponownie pozostaw pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 4

    Do garnka wlej olej i rozgrzej go do 175°C. Wrzucaj partiami krążki ciasta do tłuszczu, które smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, bo wtedy pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe.

  • Krok 5

    Gotowe pączki wykładaj na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną, przekrój je na pół i przygotuj bitą śmietanę.

Bita śmietana:

  • Krok 6

    W misce ubij krótko śmietankę, w osobnej małej misce wymieszaj cukier puder ze śmietan-fixem, przesyp do śmietanki i dalej miksuj do otrzymania kremowej konsystencji

  • Krok 7

    Krem przełóż do worka cukierniczego i przyłóż nim pączki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

  • Worki cukiernicze

    Idealne do dekorowania tortów za pomocą kremów, bitej śmietany czy bezy. Dobrze się również sprawdzą do nadziewania pączków!

    Worki cukiernicze
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/paczki-klasyczne-z-bita-smietana

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej