Szyszki z ryżu
Przepis na szyszki z ryżu preparowanego to moje zaproszenie w słodką, nostalgiczną podróż do czasów dzieciństwa 👨👩👧👦 Ten szybki deser, dawniej obecny w prawie każdym domu, przygotowałam z zaledwie 3 składników: preparowanego ryżu, mleka skondensowanego i czekolady - to właśnie w tej prostocie tkwi metoda!
Czekoladowe szyszki z dmuchanego ryżu zasmakują nie tylko najmłodszym łasuchom, ale również w dorosłych obudzą trochę miłych wspomnień 💗 Przygotowanie masy jest banalnie proste, a przy samym formowaniu ryżowych szyszek jest sporo zabawy - przekonajcie się sami! 😉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie szyszek z ryżu:
-
Krok 1
Do garnka przełóż masę krówkową, czekoladę gorzką i mleczną, łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz sól.
-
Krok 2
Gotuj czekoladowo-kajmakową masę do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodaj ją do ryżu preparowanego i dobrze wymieszaj. Żeby ułatwić sobie mieszanie, masę czekoladową dodawaj partiami.
-
Krok 3
Wymieszany ryż przełóż do lodówki na minimum godzinę.
-
Krok 4
Ze schłodzonej masy uformuj szyszki lub kulki i wstaw je do lodówki do ponownego schłodzenia. Do formowania szyszek polecam użyć rękawiczek jednorazowych. 😉
-
Marta poleca
Wysokiej jakości blacha metalowa, która doskonale sprawdzi się do pieczenia ciasteczek, ale również do schładzania różnego rodzaju trufli czy szyszek z ryżu. Blacha do ciasteczek nie posiada bocznych rantów, jest płaska i mieści się w lodówce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-bez-pieczenia/szyszki-z-ryzu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze