1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Kawowa Panna Cotta

Kawowa Panna Cotta

kawowa panna cotta z masą śmietankową i musem czekoladowym w małych słoiczkach ozdobionych białą wstążeczką w czarne kropki - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Zapraszam do spróbowania kawowej wersji pysznego deseru Panna Cotta - delikatnego kremu śmietankowego z aksamitnym musem czekoladowym. Deser najlepiej przygotować w naczyniach, w których będziesz go serwować, ja zdecydowałam się na urocze słoiczki, ale możesz go podać także w miseczkach lub kokilkach. Kawową Panna Cottę możesz przygotować dzień przed podaniem, ponieważ powinna spędzić parę godzin w lodówce. Serdecznie zachęcam do wypróbowania! ☕

Koniecznie sprawdź także nasze propozycje na tradycyjne i nietuzinkowe przepisy na panna cottę

Jeśłi jesteś miłośnikiem kawowych smaków, poznaj sprawdzone przepisy na desery i ciasta z kawą☕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie masy śmietankowej:

  • Krok 1

    Do rondelka przelej śmietankę. Kawę zalej wrzątkiem i przelej do śmietanki, dodaj cukier puder.

    Śmietanka w garnku na palniku, zaparzona kawa w filiżance, cukier puder w miseczce
  • Krok 2

    Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżeczką wybierz ziarenka i razem z laską dodaj do śmietanki. Wszystko zagotuj. Usuń laskę wanilii i odstaw garnek z palnika.

    Podgrzana z kawą i cukrem pudrem śmietanka w garnku na palniku, nacięta laska wanilii na deseczce
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 3

    4 listki żelatyny namocz przez 5 minut w zimnej wodzie, po czym dodaj do ciepłej masy śmietankowej.

    Żelatyna w listkach namoczona w wodzie na talerzyku, śmietanka z kawą w garnku
  • Krok 4

    Gotowy deser panna cotta przelej do słoiczków i wstaw do lodówki.

    Deser panna cotta kawowa w garnku oraz przelany do słoiczka

Mus czekoladowy:

  • Krok 5

    Kiedy masa śmietankowa będzie tężeć w lodówce, rozpocznij przygotowywać mus czekoladowy. Nad garnkiem z gotująca się wodą postaw szklaną miskę. Umieść w niej kawałki czekolady, dodaj 100 ml śmietanki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Miskę odstaw do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając rózgą.

    Śmietanka z czekoladą w misce w kąpieli wodnej
  • Krok 6

    W tym czasie ubij pozostałe 150 ml śmietanki i delikatnie wymieszaj z czekoladową masą.

    Ubita śmietanka i czekoladowa masa w miseczkach
  • Krok 7

    Mus przelej do słoiczków, tworząc górną warstwę deseru i odstaw jeszcze na godzinę do lodówki.

    Mus czekoladowo-śmietankowy przelany do słoiczka z deserem kawowym panna cotta
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/kawowa-panna-cotta

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej