1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Panna cotta z galaretką z granatu

Panna cotta z galaretką z granatu

Panna Cotta z galaretką z granatu udekorowana świeżymi pestkami granatu - Wszystkiego Słodkiego
Panna Cotta z galaretką z granatu udekorowana świeżymi pestkami granatu - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Panna cotta z galaretką z granatu czerpie inspirację z jednego z najbardziej popularnych włoskich deserów. Klasyczna panna cotta najczęściej podawana jest z musem truskawkowym, jednak ja postanowiłam odrobinę zaszaleć i przygotować ją w nieco odmienionej wersji - z galaretką z granatu, który swoją kwaśną nutą idealnie przełamuje jej słodki smak.😃 Lubicie panna cottę? Jeśli tak, to zdecydowanie pokochacie to połączenie! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie deseru panna cotta z galaretką z granatu:

  • Krok 1

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie, zanurzając jeden po drugim. Po 5 minutach odsącz listki w dłoni.

    Listki żelatyny Dr. Oetkera zamoczone w wodzie
  • Krok 2

    Umieść w garnku śmietankę, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość zagotuj i odstaw.

    Śmietanka, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy Dr. Oetkera w garnuszku z rózgą kuchenną postawionym na palniku
  • Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.

    Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
  • Krok 3

    Dodaj odsączone listki żelatyny i wymieszaj. Masę odstaw do wystudzenia, co jakiś czas zamieszaj.

    Żelatyna Dr. Oetkera dodana do śmietanki
  • Krok 4

    Gdy masa zacznie żelować, przełóż ją do 4 szklanek i odstaw na kilka godzin do lodówki.

    Masa na deser panna cotta przełożona do przezroczystych szklanek

Galaretka z granatu:

  • Krok 5

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie, zanurzając jeden po drugim. Po 5 minutach odsącz listki w dłoni.

    Listki żelatyny Dr. Oetkera zamoczone w wodzie
  • Krok 6

    Obierz owoc granatu i przełóż wszystkie pestki do wysokiego pojemnika. Zmiksuj je za pomocą blendera, a następnie przetrzyj przez sitko. Otrzymany mus wymieszaj z wodą i żelatyną i schłodź w lodówce

    przetarty przez sitko mus z granatu w naczyniu
  • Krok 7

    Gdy galaretka zacznie tężeć, rozlej ją równomiernie na deserze i wstaw do lodówki na jeszcze około 2 godziny do schłodzenia.

    Tężejąca galaretka z granatu rozlana do szklanek z deserem panna cotta

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Przed podaniem deser posyp pestkami granatu.

    panna cotta z galaretką z granatu udekorowana pestkami granatu
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/panna-cotta-galaretka-granatu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej