Masło orzechowe
Obowiązkowy przepis dla wszystkich orzeszkożerców, czyli domowe masło orzechowe. Jedyny składnik tego masła, oprócz orzeszków ziemnych, to szczypta soli, która przełamuje i jednocześnie podkreśla ich smak.
Przygotowując domowe masło orzechowe, masz pewność, co dokładnie się w nim znajduje, a słoiczek z tym pysznym i zdrowym smarowidłem jest zawsze na wyciągnięcie ręki.
Domowe masło orzechowe jest genialne samo w sobie. Lubię dodać je do owsianki czy owocowego smoothie, ale z jego dodatkiem przygotujesz także np. ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego🍪 oraz ciasteczka z masłem orzechowym.🍪
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie domowego masła orzechowego:
-
Krok 1
Orzechy ziemne ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i praż* przez około 7 minut.
-
Krok 2
Podprażone orzechy i sól przełóż do malaksera i miel pulsacyjnie do momentu, aż orzechy zamienią się w pastę. Co jakiś czas przemieszaj masę, żeby orzechy równo się zmiksowały.
Jeżeli chcesz zrobić pastę orzechową "crunchy" z kawałkami orzechów, to część orzechów rozdrobnij przez chwilę w malakserze i wmieszaj na koniec do gładkiej pasty.
-
Krok 3
Domowe masło orzechowe przełóż do słoiczka lub wyjadaj od razu! 😃 Jeśli chcesz przygotować słodkie, czekoladowe masło orzechowe, to koniecznie zajrzyj tutaj!
Porada:
⭐ Dzięki prażeniu z orzechów wydobywamy przyjemny aromat, a dodatkowo ciepłe orzechy będą się lepiej rozdrabiały.
⭐ Zamiast orzeszków ziemnych możesz użyć orzechów nerkowca, migdałów lub pistacji. Jednak pamiętaj o dodatku soli, który bardzo dobrze podkreśla smak orzechów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-szybkie-i-proste/maslo-orzechowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze