1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szybkie i proste
  4. Masło orzechowe

Masło orzechowe

Domowe masło orzechowe z solą w słoiczku, obok kromki pieczywa posmarowane masłem orzechowym - Wszystkiego Słodkiego
Domowe masło orzechowe z solą w słoiczku, obok kromki pieczywa posmarowane masłem orzechowym - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Obowiązkowy przepis dla wszystkich orzeszkożerców, czyli domowe masło orzechowe. Jedyny składnik tego masła, oprócz orzeszków ziemnych, to szczypta soli, która przełamuje i jednocześnie podkreśla ich smak. 

Przygotowując domowe masło orzechowe, masz pewność, co dokładnie się w nim znajduje, a słoiczek z tym pysznym i zdrowym smarowidłem jest zawsze na wyciągnięcie ręki.

Domowe masło orzechowe jest genialne samo w sobie. Lubię dodać je do owsianki czy owocowego smoothie, ale z jego dodatkiem przygotujesz także np. ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego🍪 oraz ciasteczka z masłem orzechowym.🍪


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie domowego masła orzechowego:

  • Krok 1

    Orzechy ziemne ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i praż* przez około 7 minut.

    Orzeszki ziemne rozłożone na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Podprażone orzechy i sól przełóż do malaksera i miel pulsacyjnie do momentu, aż orzechy zamienią się w pastę. Co jakiś czas przemieszaj masę, żeby orzechy równo się zmiksowały.

    Jeżeli chcesz zrobić pastę orzechową "crunchy" z kawałkami orzechów, to część orzechów rozdrobnij przez chwilę w malakserze i wmieszaj na koniec do gładkiej pasty.

    Orzeszki ziemne w malakserze robota kuchennego firmy Bosch.
  • Krok 3

    Domowe masło orzechowe przełóż do słoiczka lub wyjadaj od razu! 😃 Jeśli chcesz przygotować słodkie, czekoladowe masło orzechowe, to koniecznie zajrzyj tutaj!

    Domowe masło orzechowe z dodatkiem soli w słoiczku

Porada:

⭐ Dzięki prażeniu z orzechów wydobywamy przyjemny aromat, a dodatkowo ciepłe orzechy będą się lepiej rozdrabiały.

⭐ Zamiast orzeszków ziemnych możesz użyć orzechów nerkowca, migdałów lub pistacji. Jednak pamiętaj o dodatku soli, który bardzo dobrze podkreśla smak orzechów.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-szybkie-i-proste/maslo-orzechowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej