1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Domowa chałwa

Domowa chałwa

domowa chałwa na papierze posypana orzechami pistacjowymi - Wszystkiego Słodkiego
domowa chałwa na papierze posypana orzechami pistacjowymi - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 25 ocen

Sezam towarzyszy nam od tysięcy lat. Jest jedną z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin, znaną już w starożytności! Babilończycy nazywali sezam „przyprawą bogów”, którzy według legendy raczyli się sezamowym winem tworząc świat! Pastą sezamową zajadali się Rzymianie, zaś greccy wojownicy, docenili jego walory energetyczne, zabierając ze sobą pokaźne porcje sezamu na wielotygodniowe wyprawy! Współcześnie wielu z nas uwielbia słodką CHAŁWĘ, która swój charakterystyczny smak zawdzięcza właśnie sezamowi. Najczęściej sięgamy po jej wersję sklepową, jednak w opcji wykonanej w domu jest o niebo pyszniejsza! 💛

A więc… jak zrobić domową chałwę? Aby dokładnie zmielić ziarna, potrzebujesz przede wszystkim dobrego młynka do kawy lub malaksera. Do masy dodajesz syrop z agawy lub miód oraz karmel, który spulchniony jest dodatkiem sody oczyszczonej. 😀 Przepis dla prawdziwych pasjonatów cukiernictwa! Pamiętaj o tym, żeby do domowej chałwy wykorzystać dobrej jakości ziarna sezamu! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie domowej chałwy z sezamu:

  • Krok 1

    Sezam przełóż na patelnię i delikatnie podpraż.

    Podprażony sezam na patelni
  • Krok 2

    Podprażony sezam przełóż do słoiczka z wyposażenia robota kuchennego lub młynka do kawy i zmiel na pastę.

    Sezam zmielony na pastę w słoiczku z wyposażenia robota kuchennego.
  • Krok 3

    Zmielony sezam przełóż do misy robota kuchennego. Dodaj pastę z wanilii i wymieszaj za pomocą końcówki do ucierania.

    Zmielony sezam w misie robota kuchennego z dodatkiem pasty z wanilii.
  • Marta poleca

    Intensywny smak i aromat wanilii, który podkreśli smak Twoich wypieków i deserów.🙂

    Marta poleca
  • Krok 4

    Na patelnię przesyp cukier i dodaj wodę. Podgrzewaj do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Uwaga! Nie mieszaj karmelu! Następnie odstaw patelnię, dodaj łyżeczkę sody i wymieszaj. Karmel 

    Cukier z wodą na patelni. Obok soda oczyszczona Dr. Oetkera i woda w szklance.
  • Krok 5

    Przelej szybko masę karmelową do zmielonego sezamu i ucieraj na wysokich obrotach.

    Masa sezamowa w misie robota kuchennego. W garnku  masa karmelowa z sodą.
  • Krok 6

    Masa karmelowa powinna równomiernie rozprowadzić z masą sezamową. Na koniec dodaj syrop z agawy i wymieszaj.

    Masa sezamowa, wymieszana z masą karmelową.
  • Krok 7

    Przełóż masę chałwową na papier do pieczenia i uformuj wałek. Zawiń papier lekko dociskając i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój w plastry.

    Domowa chałwa pokrojona w plastry na papierze do pieczenia.

Jeżeli chcesz wzbogadzić swoją chałwę, możesz dodać bakalie, czy kakao.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/domowa-chalwa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej