Domowa chałwa
Sezam towarzyszy nam od tysięcy lat. Jest jedną z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin, znaną już w starożytności! Babilończycy nazywali sezam „przyprawą bogów”, którzy według legendy raczyli się sezamowym winem tworząc świat! Pastą sezamową zajadali się Rzymianie, zaś greccy wojownicy, docenili jego walory energetyczne, zabierając ze sobą pokaźne porcje sezamu na wielotygodniowe wyprawy! Współcześnie wielu z nas uwielbia słodką CHAŁWĘ, która swój charakterystyczny smak zawdzięcza właśnie sezamowi. Najczęściej sięgamy po jej wersję sklepową, jednak w opcji wykonanej w domu jest o niebo pyszniejsza! 💛
A więc… jak zrobić domową chałwę? Aby dokładnie zmielić ziarna, potrzebujesz przede wszystkim dobrego młynka do kawy lub malaksera. Do masy dodajesz syrop z agawy lub miód oraz karmel, który spulchniony jest dodatkiem sody oczyszczonej. 😀 Przepis dla prawdziwych pasjonatów cukiernictwa! Pamiętaj o tym, żeby do domowej chałwy wykorzystać dobrej jakości ziarna sezamu!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie domowej chałwy z sezamu:
-
Krok 1
Sezam przełóż na patelnię i delikatnie podpraż.
-
Krok 2
Podprażony sezam przełóż do słoiczka z wyposażenia robota kuchennego lub młynka do kawy i zmiel na pastę.
-
Krok 3
Zmielony sezam przełóż do misy robota kuchennego. Dodaj pastę z wanilii i wymieszaj za pomocą końcówki do ucierania.
-
Marta poleca
Intensywny smak i aromat wanilii, który podkreśli smak Twoich wypieków i deserów.🙂
-
Krok 4
Na patelnię przesyp cukier i dodaj wodę. Podgrzewaj do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Uwaga! Nie mieszaj karmelu! Następnie odstaw patelnię, dodaj łyżeczkę sody i wymieszaj. Karmel
-
Krok 5
Przelej szybko masę karmelową do zmielonego sezamu i ucieraj na wysokich obrotach.
-
Krok 6
Masa karmelowa powinna równomiernie rozprowadzić z masą sezamową. Na koniec dodaj syrop z agawy i wymieszaj.
-
Krok 7
Przełóż masę chałwową na papier do pieczenia i uformuj wałek. Zawiń papier lekko dociskając i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój w plastry.
Jeżeli chcesz wzbogadzić swoją chałwę, możesz dodać bakalie, czy kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/domowa-chalwa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze