Fondant czekoladowy
Fondant czekoladowy 🍫 to propozycja deseru, który robi wrażenie. Przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi pyszny! Czekoladowe ciasto oraz płynny środek sprawiają, że moi goście za każdym razem są zachwyceni. Do dekoracji polecam dodać malinę i gotowe 😊 Pamiętajcie, że deser należy podawać ciepły, inaczej nie będzie efektu wypływającej czekolady. Zapraszam do wypróbowania!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie fondanta czekoladowego:
-
Krok 1
6 foremek wysmaruj masłem, a następnie dokładnie oprósz kakao. Piekarnik nagrzej do 205°C.
-
Foremki do budyniu z dwiema pokrywkami
Zestaw 6 pastelowych foremek, które idealnie sprawdzą się do deserów. Każda posiada dwa wieczka – jedno chroni zawartość foremki przed wysychaniem i zapachami z zewnątrz, a drugie ułatwia wyjęcie deseru. Hit zwłaszcza do przygotowania lodów czy letnich deserów na słoneczne dni!
-
Krok 2
Czekoladę z masłem rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
-
Krok 3
Wymieszaj cukier puder z jajkami i ekstraktem waniliowym.
-
Krok 4
Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną czekoladę.
-
Krok 5
Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.
-
Krok 7
Przełóż masę czekoladową do foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8 minut. Upieczone fondanty wyjmij z piekarnika. Odstaw na 2 minuty, a następnie wyłóż na talerzyk.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Porada:
⭐ Pamiętaj, że fondanty są najlepsze bezpośrednio po upieczeniu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/fondant-czekoladowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze