1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.94/5 16 ocen

Fondant czekoladowy 🍫 to propozycja deseru, który robi wrażenie. Przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi pyszny! Czekoladowe ciasto oraz płynny środek sprawiają, że moi goście za każdym razem są zachwyceni. Do dekoracji polecam dodać malinę i gotowe 😊 Pamiętajcie, że deser należy podawać ciepły, inaczej nie będzie efektu wypływającej czekolady. Zapraszam do wypróbowania!

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie fondanta czekoladowego:

  • Krok 1

    6 foremek wysmaruj masłem, a następnie dokładnie oprósz kakao. Piekarnik nagrzej do 205°C.

    Oprószone kakao foremki silikonowe.
  • Foremki do budyniu z dwiema pokrywkami

    Zestaw 6 pastelowych foremek, które idealnie sprawdzą się do deserów. Każda posiada dwa wieczka – jedno chroni zawartość foremki przed wysychaniem i zapachami z zewnątrz, a drugie ułatwia wyjęcie deseru. Hit zwłaszcza do przygotowania lodów czy letnich deserów na słoneczne dni!

    Foremki do budyniu z dwiema pokrywkami
  • Krok 2

    Czekoladę z masłem rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

    Rozpuszczone masło z czekoladą w miseczce.
  • Krok 3

    Wymieszaj cukier puder z jajkami i ekstraktem waniliowym.

    Ekstrakt waniliowy Dr. Oetkera i cukier puder oraz jajka w miseczkach.
  • Krok 4

    Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną czekoladę.

    Rozpuszczona czekolada z masłem oraz masa jajeczna w miskach.
  • Krok 5

    Dokładnie wymieszaj.

    Wymieszana masa jajeczna z rozpuszczoną czekoladą w misce.
  • Krok 6

    Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.

    Mąką i masa czekoladowa w miseczkach.
  • Krok 7

    Przełóż masę czekoladową do foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8 minut. Upieczone fondanty wyjmij z piekarnika. Odstaw na 2 minuty, a następnie wyłóż na talerzyk.

    6 foremek oprószonych kakao i napełnionych masą czekoladową.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

⭐ Pamiętaj, że fondanty są najlepsze bezpośrednio po upieczeniu. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/fondant-czekoladowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej