1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Frużelina z czarnych porzeczek

Frużelina z czarnych porzeczek

Frużelina z czarnych porzeczek w słoiczku
Frużelina z czarnych porzeczek w słoiczku
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Frużelina z czarnych porzeczek świetnie nadaje się do przekładania ciast, jako dodatek do deserów, czy do zjedzenia z kremem lub bitą śmietaną. Możesz ją przygotować w wersji z kawałkami owoców lub gładkiego puree. Którą opcję wybierasz? 😄

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie frużeliny z czarnych porzeczek:

  • Krok 1

    Porzeczki oczyść z łodyżek, dokładnie opłucz i umieścć w rondelku. Dodaj sok z cytryny i cukier. Ustaw rondel na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż porzeczki puszczą sok, ale tak żeby się nie rozpadły

  • Krok 2

    Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, po czym dodaj do porzeczek i doprowadź do zagotowania. W międzyczasi rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj.

  • Krok 3

    Gdy tylko porzeczki się zagotują zdejmij je z palnika, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie odstaw do wystudzenia.

  • Żelatyna uniwersalna

    Idealna do serników na zimno, deserów, przetworów i dań na słono.

    Żelatyna uniwersalna

Porada:

⭐ Przed dodaniem żelatyny możesz przetrzeć porzeczki przez sito w taki sposób, aby otrzymać puree i dopiero wtedy wymieszać z żelatyną. Jest to wersja dla amatorów gładkich konsystencji bez kawałków owoców. 😃

⭐ Gładka frużelina nadaje się również idealnie do łączenia z bitą śmietaną i kremami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/fruzelina-z-czarnych-porzeczek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej