Frużelina z czarnych porzeczek
Frużelina z czarnych porzeczek świetnie nadaje się do przekładania ciast, jako dodatek do deserów, czy do zjedzenia z kremem lub bitą śmietaną. Możesz ją przygotować w wersji z kawałkami owoców lub gładkiego puree. Którą opcję wybierasz? 😄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie frużeliny z czarnych porzeczek:
-
Krok 1
Porzeczki oczyść z łodyżek, dokładnie opłucz i umieścć w rondelku. Dodaj sok z cytryny i cukier. Ustaw rondel na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż porzeczki puszczą sok, ale tak żeby się nie rozpadły
-
Krok 2
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, po czym dodaj do porzeczek i doprowadź do zagotowania. W międzyczasi rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj.
-
Krok 3
Gdy tylko porzeczki się zagotują zdejmij je z palnika, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie odstaw do wystudzenia.
-
Żelatyna uniwersalna
Idealna do serników na zimno, deserów, przetworów i dań na słono.
Porada:
⭐ Przed dodaniem żelatyny możesz przetrzeć porzeczki przez sito w taki sposób, aby otrzymać puree i dopiero wtedy wymieszać z żelatyną. Jest to wersja dla amatorów gładkich konsystencji bez kawałków owoców. 😃
⭐ Gładka frużelina nadaje się również idealnie do łączenia z bitą śmietaną i kremami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/fruzelina-z-czarnych-porzeczek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze