Czekoladowy pudding z tapioki
Jeśli do tej pory nie znaliście tapioki, warto zaprzyjaźnić się z tymi niepozornymi kuleczkami z Ameryki Południowej. Tapioka jest skrobią wytwarzaną z jadalnej części manioku - jego bulwy przetwarzane są na mąkę, płatki lub białe kuleczki, do złudzenia przypominające perełki. To neutralny w smaku naturalny zagęszczacz, który idealnie sprawdza się w kuchni.
W deserach najczęsciej używa się tapioki pod postacią perełek - zachęcam Was do przygotowania czekladowego puddingu z tapioki🍫 Kuleczki gotujemy na mleku migdałowym z dodatkiem ekstraktu z wanilii - gotowa tapioka staje się szklista i gęsta - idealna baza na budyń czy pudding 😍 Dodatek kakao i ciemnej czekolady przemienia ją w pyszny, aksamitny deser. Świetnie wygląda i smakuje w towarzystwie świeżych owoców. Tym razem postawiłam na truskawki - właśnie o tej porze, w pełni sezonu, smakują najlepiej!🍓
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekoladowy pudding z tapioki:
-
Krok 1
Tapiokę przepłucz 3 razy w zimnej wodzie.
-
Krok 2
Następnie przelóż ją do garnka. Dodaj połowę napoju migdałowego oraz ekstrakt i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj kolejną część napoju migdałowego i gotuj na małym ogniu kolejne 15 minut. Pamiętaj, żeby podczas gotowania mieszać tapiokę.
-
Marta poleca
Spróbuj Ekologicznego ekstraktu waniliowego prosto z Australii!
-
Krok 3
Kiedy kuleczki tapioki staną się przezroczyste, dodaj kakao, czekoladę. odrobinę soli i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Dodaj również cukier i ponownie dokładnie wymieszaj.
-
Krok 5
Gotuj jeszcze kilka minut, do momentu dokładnego połączenia składników.
-
Krok 6
Gorący pudding rozłóż do 4 naczyń i pozostaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Przed podaniem udekoruj pudding świeżymi owocami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/czekoladowy-pudding-z-tapioki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze