Zapiekany czekoladowy budyń ze śliwkami i kruszonką
Zapiekany czekoladowy budyń ze śliwkami i kruszonką to szybki i prosty deser, który można przygotować bez względu na porę roku. Kremowy budyń o smaku czekoladowym 🍫 w połączeniu z domową kruszonką z mąki pełnoziarnistej i pieczonymi owocami to składniki, które wspólnie komponują się w idealny zestaw. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły - chwilę po wyjęciu z piekarnika, ale zjadany na zimno też jest przepyszny!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie masy budyniowej:
-
Krok 1
Do garnuszka przelej pół szklanki mleka, wymieszaj w nim budyń z cukrem. Pozostałą część zagotuj z masłem. Pod koniec wlej wymieszany budyń i ponownie zagotuj.
-
Budyń czekoladowy
Przywołaj wspomnienia z dzieciństwa z pomocą budyniu czekoladowego! Pełny, czekoladowy smak i aksamitna konsystencja to prawdziwa uczta dla każdego smakosza.
-
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Budyń przelej na dno kokilek i przykryj go śliwkami.
Kruszonka:
-
Krok 3
Mąkę, masło i cukier zagnieć na kruszonkę.
-
Krok 4
Kruszonką posyp obficie kokilki i wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut - do uzyskania złotego koloru kruszonki.
-
Krok 5
Po upieczeniu odstaw na 5 - 10 minut do lekkiego przestudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/zapiekany-czekoladowy-budyn-ze-sliwkami-i-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze