1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Eton mess

Eton mess

Eton mess - tradycyjny angielski deser z truskawkami, bitą śmietaną i bezikami
Eton mess - tradycyjny angielski deser z truskawkami, bitą śmietaną i bezikami
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen
  • Eton Mess to tradycyjny angielski deser znany od XIX wieku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i genialny w smaku. Truskawki 🍓, bita śmietana i chrupiące bezy. Połączenie smaków i konsystencji, które zachwyca! Poleca się na lato i nie tylko☀️

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowania bezików:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 100˚C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca, a cukier musi całkowicie się rozpuścić. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez chwilę.

  • Krok 3

    Na papier do pieczenia wyłóż pianę małymi porcjami, zachowując odstępy - możesz użyć rękawa cukierniczego. Uzyskasz około 20 niewielkich bezików.

  • Krok 4

    Piecz bezy przez 2 godziny, aż będą suche i chrupiące. Wystudź w piekarniku.

    Upieczone beziki na papierze do pieczenia - krok 4 do przepisu na Eton Mess

Przepis na sos truskawkowy:

  • Krok 5

    Zblenduj 250 g truskawek z ekstraktem cytrynowym na gładki sos. Drugą połowę truskawek pokrój na mniejsze części.

  • Może się przydać

    Esencja z dojrzewających w pełnym słońcu cytryn nada niepowtarzalnego aromatu Twoim wypiekom. Naturalny ekstrakt z sycylijskich cytryn idealnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków, deserów i napojów. Już niewielka ilość zabierze Cię w egzotyczną podróż na słoneczną, włoską wyspę!

    Może się przydać

Dodatkowo:

  • Krok 6

    Zimną śmietankę ubij na sztywno.

  • Krok 7

    Pokrusz bezy na nierówne kawałki.

  • Krok 8

    W miseczkach układaj warstwy bezy, śmietany, sosu truskawkowego i pokrojonych truskawek. Udekoruj połówkami truskawek. 

    Etos mess smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu, kiedy beza jest nadal chrupiąca.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/eton-mess

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej