Eton mess
- Eton Mess to tradycyjny angielski deser znany od XIX wieku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i genialny w smaku. Truskawki 🍓, bita śmietana i chrupiące bezy. Połączenie smaków i konsystencji, które zachwyca! Poleca się na lato i nie tylko☀️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowania bezików:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 100˚C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca, a cukier musi całkowicie się rozpuścić. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez chwilę.
-
Krok 3
Na papier do pieczenia wyłóż pianę małymi porcjami, zachowując odstępy - możesz użyć rękawa cukierniczego. Uzyskasz około 20 niewielkich bezików.
-
Krok 4
Piecz bezy przez 2 godziny, aż będą suche i chrupiące. Wystudź w piekarniku.
Przepis na sos truskawkowy:
-
Krok 5
Zblenduj 250 g truskawek z ekstraktem cytrynowym na gładki sos. Drugą połowę truskawek pokrój na mniejsze części.
-
Może się przydać
Esencja z dojrzewających w pełnym słońcu cytryn nada niepowtarzalnego aromatu Twoim wypiekom. Naturalny ekstrakt z sycylijskich cytryn idealnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków, deserów i napojów. Już niewielka ilość zabierze Cię w egzotyczną podróż na słoneczną, włoską wyspę!
Dodatkowo:
-
Krok 6
Zimną śmietankę ubij na sztywno.
-
Krok 7
Pokrusz bezy na nierówne kawałki.
-
Krok 8
W miseczkach układaj warstwy bezy, śmietany, sosu truskawkowego i pokrojonych truskawek. Udekoruj połówkami truskawek.
Etos mess smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu, kiedy beza jest nadal chrupiąca.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/eton-mess |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze