Miętowa Panna Cotta
Ten tradycyjny włoski deser jest idealny na każdą porę roku i okazję. Poniżej przedstawiamy urozmaiconą wersję, z dodatkiem listków mięty. Truskawki sprawdzają się jako dopełnieniem deseru. Poznaj przepis na miętową panna cottę!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie miętowej panna cotty:
-
Krok 1
Żelatynę dodaj do gorącej wody i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 2
Liście mięty opłucz.
-
Krok 3
Śmietankę, mleko, cukier, cukier z wanilią oraz liście mięty umieść w rondelku i podgrzej na średniej mocy palnika, aż do zagotowania.
-
Krok 4
W międzyczasie wymieszaj łyżeczką napęczniałą żelatynę do uzyskania na jednolitej konsystencji. Gdy tylko składniki w rondelku się zagotują, natychmiast zdejmij je z palnika.
-
Krok 5
Przecedź przez sitko (z jak najmniejszymi oczkami) by pozbyć się liści mięty. Dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę i szybko wymieszaj rózgą.
-
Może się przydać
Ubijaczka z drewnianą rączką i pięknym wykończeniem w kolorze miętowym.
-
Krok 6
Naczynie z deserem przełóż najpierw do lodowatej wody (może być również większe naczynie z kostkami lodu) i co parę chwil mieszaj zawartość. Możesz także włożyć je do lodówki, ale pamiętaj, by co chwilę podchodzić i całość przemieszać.
-
Krok 7
Dopiero, gdy deser osiągnie konsystencję żelu, zacznij przelewać go do małych salaterek i odstaw do stężenia na około 4 godziny.
Do dekoracji panna cotty:
-
Krok 8
Przed podaniem wyjmij deser z salaterek, zanurzając je na chwilę w bardzo ciepłej wodzie. Następnie przykryj talerzykiem i obróć salaterkę do góry dnem. Miętowa Panna Cotta idealnie komponuje się ze świeżymi truskawkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/mietowa-panna-cotta |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze