1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Tiramisu z Baileys (bez jajek)

Tiramisu z Baileys (bez jajek)

tiramisu bez jajek z likierem baileys do kawy - Wszystkiego Słodkiego
tiramisu bez jajek z likierem baileys do kawy - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Włoski klasyk w nieco innej odmianie? Dlaczego nie! Zazwyczaj tiramisu przygotowuje się z dodatkiem włoskiego likieru amaretto lub wina marsala. Postanowiłam jednak poszukać czegoś, co idealnie podkreśli wszystkie składniki tego znanego deseru, i idąc tym tropem, przygotowałam dla Was przepis na tiramisu z Baileys bez użycia jajek.

Baileys to znany irlandzki likier, który skrywa w sobie aksamitne połączenie śmietanki z whisky, a także dodatek wanilii i kakao. Czy ten likier sam w sobie nie brzmi jak zapowiedź deseru marzeń

Tiramisu z Baileys najlepiej smakuje schłodzone, w towarzystwie aromatycznego, stawiającego na nogi espresso.☕ Moja wersja zakłada użycie kwadratowej formy do ciasta, ale tiramisu z Baileys możecie przygotować także w eleganckich, szklanych pucharkach. Idealne, aby zrobić wrażenie zarówno smakiem, jak i wyglądem! 😍

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie tiramisu z Baileys:

  • Krok 1

    Przygotuj mocną kawę, najlepiej espresso, i odstaw do przestudzenia.

    kawa espresso do tiramisu bez jajek z baileys
  • Krok 2

    Część biszkoptów przytnij tak, aby zmieściły się w formie.

    podłużne biszkopty do tiramisu, forma kwadratowa Wilton
  • Może się przydać

    Kwadratowa forma Wilton – idealna do deserów i ciast w mniejszym rozmiarze, takich jak brownie czy tiramisu.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Połowę biszkoptów nasącz w kawie, ułóż na dnie formy, a następnie oprósz ciemnym kakao.

    biszkopty nasączone kawą i oprószone kakao w kwadratowej formie do pieczenia marki Wilton, obok miseczka z kawą i sitko z ciemnym kakao od dr. oetkera
  • Krok 4

    Schłodzone mascarpone i śmietankę miksuj z cukrem pudrem na niskich obrotach, aż się połączą.

    Następnie zwiększ obroty i, ciągle ubijając, wlewaj stopniowo likier. Ubij całość na gęsty, ale nie sztywny krem.

    krem do tiramisu ubity mikserem ręcznym bosch ze śmietanki, mascarpone, cukru pudru i likieru Baileys
  • Krok 5

    Połowę kremu Baileys wyłóż na biszkopty i oprósz kakao.

    pierwsza warstwa kremu baileys wyłożona na biszkoptach, obok krem w misce i sitko z kakao
  • Krok 6

    Drugą porcję biszkoptów nasącz w kawie, ułóż na kremie i oprósz kakao.

    druga warstwa biszkoptów nasączona kawą i ułożona na kremie z likierem baileys, obok sitko z kakao
  • Krok 7

    Na wierzch wyłóż pozostałą część kremu i oprósz kakao. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

    druga warstwa kremu z baileys i kakao na sitku do oprószenia tiramisu bez jajek
  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/tiramisu-z-baileys-bez-jajek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej