Panna Cotta z leśnym sosem i owocami ogrodowymi
Panna Cotta z leśnym sosem i owocami ogrodowymi (malinami, porzeczkami i borówki) to klasyka wśród deserów prosto z Włoch. Dodaj ulubiony sos, garść świeżych owoców i ciesz się pysznym deserem w słodkie popołudnie.🍓
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie deseru Panna Cotta z leśnym sosem i owocami ogrodowymi:
-
Krok 1
Żelatynę umieść w niewielkim naczyniu, zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
-
Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera 20 g
Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.
-
Krok 2
Do rondelka wlej mleko i śmietankę i dodaj cukier. Rondelek ustaw na średniej mocy palnika. Zawartość mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie doprowadź do zagotowania. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
-
Krok 3
Gotową mieszankę wystudź, a następnie schłodź do uzyskania żelowej konsystencji (wstaw rondelek do naczynia z zimną wodą, przyspieszy to studzenie).
-
Krok 4
Przed porcjowaniem całość zamieszaj, a następnie przelej do małych słoiczków (możesz również nalać do małych szklaneczek czy miseczek). Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową panna cottę podawaj z owocowym sosem, np. malinowym, i świeżymi owocami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/panna-cotta-z-lesnym-sosem-i-owocami-ogrodowymi |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze