Pascha
Pascha z bakaliami, czyli tradycyjne wielkanocne ciasto, bez którego ci臋偶ko wyobrazi膰 sobie 艣wi膮teczny stó艂. Pe艂na migda艂ów, suszonych owoców, prawdziwej wanilii i skórki otartej z cytrusów - naprawd臋 ci臋偶ko si臋 jej oprze膰!
Nie jest to przepis z wykorzystaniem gotowego twarogu. Mleko gotujemy, oddzielaj膮c serwatk臋. Tak przygotowana pascha jest niezwykle delikatna i ma niepowtarzalny, 艣mietankowy aromat. Smakuje jak najlepsze lody!馃崷
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie paschy:
-
Krok 1
Mleko przelej do rondelka. Lask臋 wanilii przekrój wzd艂u偶 na pó艂 i ko艅cówk膮 no偶a wydr膮偶 ziarenka ze 艣rodka. Skórk臋 z pomara艅czy i cytryny zetrzyj na drobnej tarce. Razem z ziarenkami oraz przekrojon膮 na pó艂 lask膮 wanilii dodaj do mleka i zagotuj.
-
Krok 2
W miseczce rozmieszaj 艣mietan臋 z jajkami, dodaj sok z cytryny i ekstrakt migda艂owy.
-
Wszystkiego S艂odkiego poleca
Ekstrakt z najszlachetniejszych orzech贸w 艣wiata, czyli z nasion migda艂owca ze z艂otego Maroka. Niesie ze sob膮 to co natura ma najlepsze. P艂ynna konsystencja doskonale rozprowadza si臋 w sk艂adnikach potraw, nadaj膮c im charakterystyczny 艣wie偶y smak i zapach maroka艅skich plantacji migda艂贸w. Dozowanie to ok. 2 艂y偶eczki na 250 g m膮ki. Ekstrakt nie zawiera alkoholu.
-
Krok 3
Nast臋pnie 艣mietan臋 z jajkami dodaj do rondelka z mlekiem. Ca艂y czas mieszaj, a偶 oddzieli si臋 serwatka. Wyjmij lask臋 wanilii.
-
Krok 4
Durszlak wy艂ó偶 gaz膮, przelej na niego mas臋, 艣ci艣nij materia艂, odstaw i poczekaj, a偶 ca艂y p艂yn si臋 odcedzi.
-
Krok 5
W misie miksera utrzyj mas艂o z cukrem pudrem na puszyst膮 mas臋. Partiami dodawaj ser, ca艂y czas ucieraj膮c.
-
Krok 6
Nast臋pnie dodaj posiekane bakalie oraz migda艂y i wymieszaj ca艂o艣膰.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Morele z linii Bakal Naturalnie s膮 naturalnie s艂odkie, wi臋c 艣wietnie sprawdz膮 si臋 jako przek膮ska lub dodatek do ciast i deser贸w.
-
Krok 7
Naczynie na pasch臋 wy艂ó偶 foli膮 spo偶ywcz膮 i prze艂ó偶 mas臋, dociskaj膮c j膮 tak, 偶eby utworzy艂a zwart膮 ca艂o艣膰.
-
Krok 8
Pasch臋 sch艂od藕 w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez ca艂膮 noc. Nast臋pnie prze艂ó偶 j膮 na talerz lub tac臋 i udekoruj bakaliami i skórk膮 start膮 z cytrusów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/pascha |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze