1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Pascha

Pascha

Pascha z bakaliami z programu tv Wszystkiego S艂odkiego na kwadratowym talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
Pascha z bakaliami z programu tv Wszystkiego S艂odkiego na kwadratowym talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pascha z bakaliami, czyli tradycyjne wielkanocne ciasto, bez którego ci臋偶ko wyobrazi膰 sobie 艣wi膮teczny stó艂. Pe艂na migda艂ów, suszonych owoców, prawdziwej wanilii i skórki otartej z cytrusów - naprawd臋 ci臋偶ko si臋 jej oprze膰! 

Nie jest to przepis z wykorzystaniem gotowego twarogu. Mleko gotujemy, oddzielaj膮c serwatk臋. Tak przygotowana pascha jest niezwykle delikatna i ma niepowtarzalny, 艣mietankowy aromat. Smakuje jak najlepsze lody!馃崷

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie paschy:

  • Krok 1

    Mleko przelej do rondelka. Lask臋 wanilii przekrój wzd艂u偶 na pó艂 i ko艅cówk膮 no偶a wydr膮偶 ziarenka ze 艣rodka. Skórk臋 z pomara艅czy i cytryny zetrzyj na drobnej tarce. Razem z ziarenkami oraz przekrojon膮 na pó艂 lask膮 wanilii dodaj do mleka i zagotuj.

     

    wanilia i sk贸rki cytrus贸w na desce do krojenia, mleko w rondelku
  • Krok 2

    W miseczce rozmieszaj 艣mietan臋 z jajkami, dodaj sok z cytryny i ekstrakt migda艂owy. 

    艣mietana wymieszana z jajkami, sok z cytryny, ekstrakt i rondelek z mlekiem
  • Wszystkiego S艂odkiego poleca

    Ekstrakt z najszlachetniejszych orzech贸w 艣wiata, czyli z nasion migda艂owca ze z艂otego Maroka. Niesie ze sob膮 to co natura ma najlepsze. P艂ynna konsystencja doskonale rozprowadza si臋 w sk艂adnikach potraw, nadaj膮c im charakterystyczny 艣wie偶y smak i zapach maroka艅skich plantacji migda艂贸w. Dozowanie to ok. 2 艂y偶eczki na 250 g m膮ki. Ekstrakt nie zawiera alkoholu.

    Wszystkiego S艂odkiego poleca
  • Krok 3

    Nast臋pnie 艣mietan臋 z jajkami dodaj do rondelka z mlekiem. Ca艂y czas mieszaj, a偶 oddzieli si臋 serwatka. Wyjmij lask臋 wanilii.

    miseczka ze 艣mietan膮 z jajkami, rondelek z mlekiem, wanili膮 i sk贸rkami cytrus贸w
  • Krok 4

    Durszlak wy艂ó偶 gaz膮, przelej na niego mas臋, 艣ci艣nij materia艂, odstaw i poczekaj, a偶 ca艂y p艂yn si臋 odcedzi.

    durszlak wy艂o偶ony gaz膮 z mas膮 po oddzieleniu serwatki
  • Krok 5

    W misie miksera utrzyj mas艂o z cukrem pudrem na puszyst膮 mas臋. Partiami dodawaj ser, ca艂y czas ucieraj膮c. 

    miseczka z serem, mas艂o ucierane z cukrem w mikserze
  • Krok 6

    Nast臋pnie dodaj posiekane bakalie oraz migda艂y i wymieszaj ca艂o艣膰.

    posiekane bakalie i migda艂y na desce do krojenia
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Morele z linii Bakal Naturalnie s膮 naturalnie s艂odkie, wi臋c 艣wietnie sprawdz膮 si臋 jako przek膮ska lub dodatek do ciast i deser贸w.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 7

    Naczynie na pasch臋 wy艂ó偶 foli膮 spo偶ywcz膮 i prze艂ó偶 mas臋, dociskaj膮c j膮 tak, 偶eby utworzy艂a zwart膮 ca艂o艣膰.

    naczynie z mas膮 na pasch臋, wy艂o偶one foli膮 spo偶ywcz膮
  • Krok 8

    Pasch臋 sch艂od藕 w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez ca艂膮 noc. Nast臋pnie prze艂ó偶 j膮 na talerz lub tac臋 i udekoruj bakaliami i skórk膮 start膮 z cytrusów.

    sch艂odzona pascha wielkanocna
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/pascha

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej