Flan
Marzy Ci się delikatny, kremowy deser, z dodatkiem domowego karmelu i malinowego sosu? Wypróbuj przepis na flan, czyli aksamitny mus na bazie jajek i mleka 🥚🥛 Zapiekany w piekarniku, a następnie odpowiednio schłodzony smakuje wybornie 😋
Tradycyjny flan ma delikatny, waniliowy smak. Czasami dobrze jednak sięgnąć po nowe, dodatkowe akcenty - dlatego w kremu, poza cukrem z wanilią Bourbon, znalazł się także...cynamon mielony wzbogaca krem o niezwykły, słodko-korzenny aromat😍
Słodycz deseru idealnie przełamują lekko kwaskowate owoce malin, z których przygotowany jest sos. Deser idealny na każdą okazję 🎉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Flan:
-
Krok 1
Cukier wysyp na patelnię, dodaj wodę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.
-
Krok 2
Na dno kokilek wylej karmel i odstaw na czas przygotowania kremu.
-
Krok 3
W misie miksera utrzyj jajka z cukrem, cynamomen i cukrem z wanilią. Dodaj ciepłe mleko i roztopione masło. Całość wymieszaj.
-
Może się przydać
Wybierz cukier z wanilią Bourbon od Dr. Oetkera i nadaj swoim wypiekom i deserom intensywnego smaku i aromatu tej szlachetnej przyprawy.
-
Krok 4
Przelej masę przez sito do przygotowanych wcześniej kokilek z karmelem na dnie.
-
Krok 5
Flan piecz w 150°C w programie z parą wodną (lub w kąpieli wodnej) około 40 minut. Gotowe desery odstaw do lodówki do schłodzenia.
Sos malinowy:
-
Krok 6
Maliny, wodę, cukier i cukier z wanilią umieść w garnku i zagotuj.
-
Krok 7
Sos przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek malin. Flan przełóż na talerzyk i polej na wierzchu sosem malinowym.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/flan |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze