Pieczony pudding czekoladowy z ciemnym piwem
Jesienny klimat sprzyja budyniom 馃嵁 i czekoladzie 馃崼Przygotowali艣my dla Ciebie wyj膮tkowy przepis na budy艅 z kakao i ciemnym piwem. Deser ma idealn膮 konsystencj臋. Jego smak dope艂nia intensywnie czekoladowy sos z dodatkiem piwa 馃嵑 Przygotowanie tego budyniu jest proste, nie trzeba go gotowa膰 na parze, a wystarczy tylko w艂o偶y膰 do piekarnika. Dodatek alkoholu i wywa偶ony s艂odki smak sprawi, 偶e z ca艂膮 pewno艣ci膮 zasmakuje p艂ci m臋skiej! 馃榿
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na pudding czekoladowy:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Przygotuj 4 ramekiny lub 偶aroodporne naczynia o pojemno艣ci oko艂o 300 ml. Posmaruj naczynia mas艂em.
-
Krok 2
Za pomoc膮 miksera ubij mas艂o z cukrem na jasn膮, puszyst膮 mas臋 - oko艂o 2-3 minuty. Dodaj jajka. Ubijaj mikserem, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮.
-
Krok 3
Dodaj przesian膮 m膮k臋, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Dodaj mleko i ciemne piwo, wymieszaj 艂y偶k膮 do po艂膮czenia si臋 sk艂adników.
-
Krok 4
Przelej mas臋 do przygotowanych foremek.
Sos czekoladowy:
-
Krok 5
W du偶ej misce wymieszaj cukier i kakao. Dodaj 100 ml wrz膮cej wody i ciemne piwo. Wymieszaj do po艂膮czenia si臋 sk艂adników. Polej puddingi sosem.
-
Krok 6
Piecz puddingi przez oko艂o 25 minut - powinny urosn膮膰 i lekko si臋 zarumieni膰.
-
Krok 7
Pieczony pudding czekoladowy z piwem podawaj na ciep艂o z lodami i sosem toffi.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Dodaj s艂odyczy swoim deserom i ciastom - polej je pysznym, g臋stym sosem toffi. Ten wyj膮tkowy sos jest stworzony na bazie mleka skondensowanego, dlatego jego smak prawdziwego kajmaku zniewoli Ci臋 od pierwszej kropli. Sos toffi w prosty spos贸b wzbogaci smak lod贸w, gofr贸w, nale艣nik贸w, budyniu, czy sernika.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/pieczony-pudding-czekoladowy-z-ciemnym-piwem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze