1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym

Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym

Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym, żurawiną i orzechami włoskimi - Wszystkiego Słodkiego
Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym, żurawiną i orzechami włoskimi - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym są moim ulubionym słodkim deserem z dzieciństwa.😍 Dziś trochę unowocześniam ten deser - dodaję do niego przepyszny syrop klonowy, a pieczone jabłka polewam delikatnym kremem waniliowym. Jest to prosty i szybki deser, w którym słodycz jabłek przenika się z lekko kwaskowatym smakiem żurawiny i chrupkością orzechów. Krem waniliowy nadaje deserowi nie tylko wspaniałego smaku, ale także eleganckiego wyglądu. Gorąco zachęcam Cię do upieczenia jabłek według mojego przepisu! Daj koniecznie znać, jak smakowały! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie pieczonych jabłek:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jabłka umyj i przetnij na wysokości ok. 1/3 od góry. Wydrąż środek na głębokość ok. 2 cm i szerokość ok. 3 cm. Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego.

    Jabłka przekrojone i ułożone w naczyniu żaroodpornym
  • Krok 2

    Żurawinę, orzechy włoskie i syrop klonowy wymieszaj w miseczce. 

    Żurawina, orzechy włoskie i syrop klonowy wymieszane w miseczce
  • Krok 3

    Mieszankę przełóż po równo do jabłek w wydrążone otwory. Na takie nadzienie połóż jeszcze po łyżeczce konfitury wiśniowej. Jabłka przykryj górną częścią. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 - 35 minut. Podczas pieczenia jabłek przygotuj krem waniliowy.

    jabłka wypełnione mieszanką żurawiny, orzechów i syropu klonowego oraz konfiturą wiśniową, ułożone w naczyniu żaroodpornym, obok na blacie odkrojone góry z jabłek

Przygotowanie kremu waniliowego do pieczonych jabłek:

  • Krok 4

    Śmietankę, mleko i laskę wanilii umieść w garnuszku. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut. Odstaw.

    Śmietanka, mleko i laska wanilii w garnuszku na palniku
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 5

    Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.

    Żółtka utarte z cukrem na jasną, puszystą masę za pomocą miksera
  • Krok 6

    Ciągle miksując, do utartych żółtek wlej cienkim strumieniem podgrzaną śmietankę (wyjmij wcześniej laskę wanilii).

    żółtka utarte z cukrem w miseczce oraz śmietanka z wanilią w garnuszku
  • Krok 7

    Krem przelej do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając rózgą, aż do zgęstnienia kremu.

    żółtka z cukrem wymieszane z waniliową śmietanką w garnuszku na palniku
  • Krok 8

    Krem przetrzyj przez sitko.

    Krem waniliowy do pieczonych jabłek przecierany przez sitko
  • Krok 9

    Przygotowanym kremem polej upieczone jabłka. Podawaj ciepłe.

    Upieczone jabłko na talerzyku polewane kremem waniliowym z dzbanuszka
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/pieczone-jablka-z-delikatnym-kremem-waniliowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej