Sos karmelowy
Sos karmelowy to świetny dodatek do lodów, ciast, deserów czy kawy. Do przygotowania go w domu, potrzebujecie tylko kilku składników – cukru, masła i śmietanki. Pamiętajcie, żeby przed podaniem schłodzić sos, aby nabrał gęstszej konsystencji. Koniecznie zobaczcie moje propozycje na urozmaicenie sosu karmelowego, np. przez dodatek soli lub cynamonu. Dajcie znać, która propozycja jest Waszą ulubioną! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na sos karmelowy:
-
Krok 1
Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i dodaj wodę.
-
Krok 2
Włącz kuchenkę na średnią moc i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Ważne jest, aby w trakcie nie mieszać cukru.
-
Krok 3
Podgrzewaj cukier, aż stanie się karmelowo-brązowy. Następnie wyłącz palnik, powoli dodaj śmietankę i masło. Uważaj bo w tym momencie karmel zacznie się mocno pienić.
-
Krok 4
Dobrze wymieszaj sos za pomocą rózgi kuchennej. Wszystkie składniki powinny się połączyć.
-
Krok 5
Otrzymany sos karmelowy będzie płynny, ale zgęstnieje po wystudzeniu. Jeżeli chcesz urozmaicić Twój sos, możesz do niego dodać sól, pastę z wanilii, cynamon mielony lub kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/sos-karmelowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze