Amerykańskie placuszki dyniowe
Ostatnio przygotowałam więcej purée z pieczonej dyni. Wystarczyło go także na pożywne i delikatne, lekko słodkie amerykańskie dyniowe placuszki. Znakomite na śniadanie albo na kolację! 🎃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie amerykańskich placuszków dyniowych:
-
Krok 1
Do miski wsyp wszystkie składniki na placuszki, z wyjątkiem masła i wymieszaj na gładką masę.
-
Krok 2
Pod koniec dodaj roztopione masło i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Patelnię rozgrzej na nieco wyższej niż średnia moc palnika.
-
Krok 3
Ciasto nakładaj na patelnię w porcjach na placuszki. Przed każdym nałożeniem ciasta dodawaj na patelnię niewielką ilość oleju dla łatwiejszego smażenia. Placki odwracaj na drugą stronę dopiero wtedy, kiedy na ich powierzchni pojawią się pękające pęcherzyki powietrza. Podawaj od razu po usmażeniu.
Porada:
⭐ Puree z dyni:
Dynię umyj i podziel na części. Usuń nasiona i ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, a następnie wstaw dynię i piecz ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu łyżką wybierz miąższ, a następnie zmiksuj całość na gładkie puree. Dynia może mieć w sobie sporo wody, warto ją nieco odcedzić.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/amerykanskie-placuszki-dyniowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze