1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Baghrir - marokańskie naleśniki z dziurkami

Baghrir - marokańskie naleśniki z dziurkami

Baghrir - marokańskie naleśniki z tysiącami dziurek podane z dżemem i miodem - Wszystkiego Słodkiego
Baghrir - marokańskie naleśniki z tysiącami dziurek podane z dżemem i miodem - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Baghrir to naleśnik prosto z północnej Afryki - Maroka. Zwany jest także naleśnikiem z tysiącami dziur. Drożdże w cieście sprawiają, że kiedy ciasto „ląduje” na patelni, zaczynają pojawiać się małe dziurki. To właśnie dzięki nim naleśnik idealnie chłonie to, co na nim położymy.

W tradycyjnym przepisie takie naleśniki podaje się na słodko z sosem przygotowanym na bazie masła i miodu. Można je również podawać z ulubionym dżemem lub innymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie! 💙


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie naleśników marokańskich:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki (oprócz proszku do pieczenia) umieść w blenderze kielichowym. Dodaj 450 ml letniej wody i zblenduj na gładką masę.

    Składniki na naleśniki marokańskie Baghrir
  • Krok 2

    Następnie dodaj proszek do pieczenia i blenduj jeszcze przez około 2 minuty, aż na powierzchni utworzy się delikatna pianka. Odstaw ciasto na 30 minut.

  • Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker

    Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!

    Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker
  • Krok 3

    Rozgrzej patelnię (najlepiej użyj specjalnej patelni do naleśników). Jeśli nie masz patelni z powłoką nieprzywierającą, posmaruj swoją patelnię cienką warstwą oleju przed smażeniem każdego naleśnika.

  • Krok 4

    Każdą porcję ciasta smaż tylko z jednej strony przez około 2 minuty. Zdemuj naleśniki z patelni, kiedy ciasto będzie w pełni usmażone.

    Naleśniki marokańskie podawaj z miodem i konfiturą.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/baghrir-marokanskie-nalesniki-z-dziurkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej