Baghrir - marokańskie naleśniki z dziurkami
Baghrir to naleśnik prosto z północnej Afryki - Maroka. Zwany jest także naleśnikiem z tysiącami dziur. Drożdże w cieście sprawiają, że kiedy ciasto „ląduje” na patelni, zaczynają pojawiać się małe dziurki. To właśnie dzięki nim naleśnik idealnie chłonie to, co na nim położymy.
W tradycyjnym przepisie takie naleśniki podaje się na słodko z sosem przygotowanym na bazie masła i miodu. Można je również podawać z ulubionym dżemem lub innymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie! 💙
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie naleśników marokańskich:
-
Krok 1
Wszystkie składniki (oprócz proszku do pieczenia) umieść w blenderze kielichowym. Dodaj 450 ml letniej wody i zblenduj na gładką masę.
-
Krok 2
Następnie dodaj proszek do pieczenia i blenduj jeszcze przez około 2 minuty, aż na powierzchni utworzy się delikatna pianka. Odstaw ciasto na 30 minut.
-
Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker
Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!
-
Krok 3
Rozgrzej patelnię (najlepiej użyj specjalnej patelni do naleśników). Jeśli nie masz patelni z powłoką nieprzywierającą, posmaruj swoją patelnię cienką warstwą oleju przed smażeniem każdego naleśnika.
-
Krok 4
Każdą porcję ciasta smaż tylko z jednej strony przez około 2 minuty. Zdemuj naleśniki z patelni, kiedy ciasto będzie w pełni usmażone.
Naleśniki marokańskie podawaj z miodem i konfiturą.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/baghrir-marokanskie-nalesniki-z-dziurkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze