1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Naleśniki z jabłkami i wanilią

Naleśniki z jabłkami i wanilią

naleśniki z jabłkami i wanilią, z posypką z cukru i cynamonu - wszystkiego słodkiego
naleśniki z jabłkami i wanilią, z posypką z cukru i cynamonu - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Klasyczne naleśniki z jabłkami urozmaiciła dziś wanilia. :) To doskonały, jesienny, słodki obiad. 🍁 💛

Koniecznie sprawdź też nasze porady, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie jabłkowe do naleśników:

  • Krok 1

    Jabłka obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka.

    Jabłka pokrojone w niewielką kostkę i nacięta laska wanilii
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 2

    Jabłka umieść w garnku o grubym dnie, skrop sokiem z cytryny i dodaj cukier i ziarenka wanilii.

    Pokrojone jabłka z sokiem z cytryny, cukrem i ziarenkami wanilii w garnku
  • Krok 3

    Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i przelej do garnka.

    Mąka ziemniaczana wymieszana z jabłkami, sokiem z cytryny, cukrem i wanilią w garnku
  • Krok 4

    Mieszaj do momentu, aż powstanie kisiel (jeśli masa będzie zbyt gęsta, podlej ją troszkę przegotowaną wodą). Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez kolejne 5-7 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozgotują.

    Nadzienie jabłkowe w garnuszku na palniku

Naleśniki:

  • Krok 5

    Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj mikserem.

    Mąka, jajka, mleko, woda gazowana i roztopione masło w osobnych miseczkach oraz duża miska do wymieszania składników na naleśniki
  • Krok 6

    Na rozgrzanej patelni pędzelkiem rozprowadź odrobinę oleju. 

    Olej rozprowadzony na patelni za pomocą pędzelka
  • Krok 7

    Chochelką porcjuj ciasto i smaż krótko z każdej strony. W międzyczasie cukier wymieszaj z cynamonem. 

    Usmażone naleśniki na patelni
  • Krok 8

    Każdy z naleśników nadziewaj jabłkami (około 1-2 łyżki) i zwijaj w koperty jak krokiety. 

    Naleśnik z jabłkowym nadzieniem
  • Krok 9

    Ponownie rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki z jabłkami z każdej strony na złoty kolor. 

  • Krok 10

    Po wyjęciu od razu obtaczaj w posypce z cukru i cynamonu. Podawaj na gorąco.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/nalesniki-z-jablkami-i-wanilia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej