1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Lody limonkowo-miętowe

Lody limonkowo-miętowe

Lody limonkowo-miętowe w miseczce - Wszystkiego Słodkiego
Lody limonkowo-miętowe w miseczce - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Lody limonkowo - miętowe polecam na rozpoczęcie kolejnego, pięknego, letniego weekendu! Pyszne, orzeźwiające, z miętą i sokiem z limonki - świetnie sprawdzą się również w formie lodów na patyku. Jestem pewna, że niezależnie od wieku, przypadną Wam do gustu w upalne dni! 💚


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie lodów limonkowo - miętowych:

  • Krok 1

    Mleko, miętę, sok oraz skórkę z limonki umieść w blenderze do koktajli i dokładnie zmiksuj, aby liście mięty dobrze się rozdrobniły.

    mleko w pojemniku do blendowania, obok trzy limonki oraz listki mięty
  • Krok 2

    Następnie dodaj śmietanę, ekstrakt waniliowy i mleko skondensowane i bardzo krótko zmiksuj - tylko do połączenia się składników.

    śmietanka i mleko skondensowane w osobnych naczyniach
  • Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.

    Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
  • Krok 3

    Gotową masę odstaw do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziła. Po tym czasie masę na lody limonkowo - miętowe umieść w maszynie do lodów (powinna mieszać się około 20 - 30 minut).

    masa na lody limonkowo-miętowe w szklanej misce przykryta folią spożywczą
  • Krok 4

    Następnie lody przełóż do pojemniczka i włóż do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.

    masa na lody limonkowo-miętowe po wyjęciu z maszynki do lodów i przełożeniu do prostokątnego pojemnika na lody wyłożonego folią spożywczą

Porada:

⭐ Jeżeli nie masz maszynki do lodów, wstaw miskę z masą do zamrażarki i co około 30 minut (przez 3 - 4 godziny) intensywnie mieszaj zawartość rózgą, żeby rozbić kryształki lodu; możesz też użyć miksera.

⭐ Lody możesz również przygotować w wersji na patyku. Jeśli wybierzesz ten wariant, podczas przygotowania masy pomiń dodatkowe mieszanie (w maszynce do lodów lub za pomocą miksera / rózgi).

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/lody-limonkowo-mietowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej