Lody limonkowo-miętowe
Lody limonkowo - miętowe polecam na rozpoczęcie kolejnego, pięknego, letniego weekendu! Pyszne, orzeźwiające, z miętą i sokiem z limonki - świetnie sprawdzą się również w formie lodów na patyku. Jestem pewna, że niezależnie od wieku, przypadną Wam do gustu w upalne dni! 💚
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie lodów limonkowo - miętowych:
-
Krok 1
Mleko, miętę, sok oraz skórkę z limonki umieść w blenderze do koktajli i dokładnie zmiksuj, aby liście mięty dobrze się rozdrobniły.
-
Krok 2
Następnie dodaj śmietanę, ekstrakt waniliowy i mleko skondensowane i bardzo krótko zmiksuj - tylko do połączenia się składników.
-
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.
-
Krok 3
Gotową masę odstaw do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziła. Po tym czasie masę na lody limonkowo - miętowe umieść w maszynie do lodów (powinna mieszać się około 20 - 30 minut).
-
Krok 4
Następnie lody przełóż do pojemniczka i włóż do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.
Porada:
⭐ Jeżeli nie masz maszynki do lodów, wstaw miskę z masą do zamrażarki i co około 30 minut (przez 3 - 4 godziny) intensywnie mieszaj zawartość rózgą, żeby rozbić kryształki lodu; możesz też użyć miksera.
⭐ Lody możesz również przygotować w wersji na patyku. Jeśli wybierzesz ten wariant, podczas przygotowania masy pomiń dodatkowe mieszanie (w maszynce do lodów lub za pomocą miksera / rózgi).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/lody-limonkowo-mietowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze