Budyń jaglany z wanilią
Budyń jaglany z wanilią to idealna alternatywa posiłku na słodko. Taki budyń jest pożywny i bogaty w węglowodany, które dodadzą Ci mnóstwo energii! Wykonanie jest banalnie proste - wystarczy przygotować kaszę jaglaną, ugotować na mleku i zmiksować ją z bananem, aby uzyskać kremową konsystencję.❤️ Budyń kojarzy mi się z letnimi, słonecznymi dniami... Wtedy na drugie śniadanie często przygotowuję ulubiony budyń jaglany z dodatkiem letnich owoców! Jest po prostu idealny! Spróbuj i się przekonaj! 😄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie budyniu jaglanego z wanilią:
-
Krok 1
Kaszę przesyp na sito. Dokładnie przepłucz dużym strumieniem gorącej wody, po czym sparz wrzątkiem. Kaszę przełóż do garnka, dolej 500 ml mleka i zagotuj. Przemieszaj dokładnie i zmniejsz moc palnika na najmniejszy poziom. Podgrzewaj do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko (przez około pół godziny).
-
Krok 2
Ugotowaną i przestudzoną kaszę przełóż do wysokiego naczynia, zalej pozostałym mlekiem. Dodaj cukier z wanilią oraz banana. Możesz dosłodzić ewentualnie łyżką cukru.
-
Krok 3
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej minimalną ilość mleka do uzyskania kremowej konsystencji. Gotowy budyń przełóż do miseczek i podaj ze świeżymi truskawkami.
Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje budyniu jaglanego.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/budyn-jaglany-z-wanilia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze