Granola czekoladowa z orzechami pekan
Każda mama powtarza, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! I wiecie co? Oczywiście ma rację! 😊 Poranny posiłek nie tylko dostarcza niezbędnej energii, ale także potrafi skutecznie poprawić humor. Szczególnie gdy znajdzie się w nim tajny składnik, czyli… CZEKOLADA. 🍫 Domową wersję czekoladowej granoli z orzechami pekan przygotujesz szybko i łatwo. Nie czekaj więc i wypróbuj mój przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie granoli czekoladowej z orzechami pekan:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Płatki owsiane wymieszaj z orzechami pekan i płatkami migdałów.
-
Krok 2
Miód, kakao, ekstrakt z wanilii, olej i sól umieść w rondelku, podgrzewaj, mieszając do połączenia się składników.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 3
Następnie masę przelej do płatków z orzechami i dokładnie wymieszaj, aby oblepiła wszystkie składniki.
Granolę wyłóż równomiernie na blachę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20–25 minut. W trakcie pieczenia przemieszaj 1–2 razy.
-
Krok 4
W międzyczasie posiekaj czekoladę.
-
Krok 5
Po upieczeniu wyjmij granolę z piekarnika i wymieszaj z posiekaną czekoladą. Odstaw do wystudzenia. Przechowuj w szczelnym słoiku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/granola-czekoladowa-z-orzechami-pekan |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze