1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Jaglane kulki mocy kokosowe

Jaglane kulki mocy kokosowe

Jaglane kulki mocy kokosowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Na talerzyku jedna kulka kokosowa na złotej łyżeczce. Część kulek do obtoczenia w misce z wiórkami kokosowymi.
Jaglane kulki mocy kokosowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Na talerzyku jedna kulka kokosowa na złotej łyżeczce. Część kulek do obtoczenia w misce z wiórkami kokosowymi.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 13 ocen

Kokosowe kulki z kaszy jaglanej to bardzo prosty przepis na deser lub przekąskę, która pomoże Ci naładować akumulatory po popołudniowej dawce fitnessu lub porannym joggingu. Są mocno kokosowe, rozpływają się w ustach i, co najważniejsze, nie zawierają glutenu ani składników odzwierzęcych (weganie, coś dla Was! 😊) Pamiętaj…najlepiej smakują na zimno, zatem przechowuj je w lodówce!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie jaglanych kulek mocy:

  • Krok 1

    Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz po bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Odcedź na sicie. Mleko kokosowe i wodę przelej do garnka. Doda ksylitol. 

    Przepłukana kasza jaglana na sitku, obok ksylitol i mleko kokosowe z wodą.
  • Cukier brzozowy ksylitol z Finlandii od Dr. Oetkera

    Ksylitol to substancja słodząca naturalnego pochodzenia nazywana „cukrem brzozowym” stosowana jako alternatywa białego cukru. Ksylitol jest tak samo słodki jak cukier biały, ale o 40% mniej kaloryczny.

    Cukier brzozowy ksylitol z Finlandii od Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Ugotuj kaszę jaglaną na mleku kokosowym z wodą i dodatkiem ksylitolu, do momentu aż wchłonie cały płyn. Najlepiej gotować ją na małym ogniu.

    Ugotowana kasza jaglana
  • Może się przydać

    Wiórki Kokosowe 200g od Bakal — bogate w witaminy i minerały.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Do ugotowanej kaszy dodaj olej kokosowy oraz wiórki kokosowe Bakal i wymieszaj.

    Ugotowana kasza jaglana, obok wiórki kokosowe i olej kokosowy.
  • Krok 4

    Całość zblenduj. W tym przepisie nie musisz blendować kaszy na jednolitą, kremową masę. Niedoskonałości są mile widziane. 🙂

    Ugotowana kasza jaglana wymieszana z olejem kokosowym i wiórkami kokosowymi. Obok blender ręczny MaxoMixx firmy Bosch.
  • Krok 5

    Przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z masą i odstaw do wystudzenia, a następnie do lodówki.

    Kokosowa masa z kaszy jaglanej w garnku. Obok folia spożywcza.
  • Krok 6

    Nabieraj masę łyżką i dłońmi formuj kulki. Obtocz je w wiórkach kokosowych Bakal. Przed podaniem najlepiej je schłodzić.

    Formowanie jaglanych kulek mocy i obtaczanie ich w wiórkach kokosowych.

Warto wiedzieć:

  1. Nigdy nie pomijaj płukania kaszy jaglanej. Dzięki temu zabiegowi, pozbywamy się gorzkiego posmaku, który ma kasza jaglana. 🙂
  2. Zamiast ksylitolu możesz użyć miodu, syropu z agawy lub cukru,
  3. Na rynku dostępne są różne mleka kokosowe. Do ciast i deserów starajmy się wybierać napój kokosowy składający się wyłącznie z miąższu kokosowego i wody.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/kokosowe-kulki-mocy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej