Tarta dyniowa bez glutenu i cukru
Jak jesień to dynia! 🍂Tarta dyniowa to idealny pomysł na jesienne popołudnia. Jej spód został przygotowany na bazie migdałów, daktyli i pestek dyni. Natomiast wypełnienie stanowi dynia, imbir i pomarańcza - najlepsze połączenie na jesień! Ten przepis został przygotowany również z myślą o tych, którzy unikają glutenu i cukru. Koniecznie wypróbujcie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do tarty (bez glutenu i cukru):
-
Krok 1
Zmiel nasiona dyni i daktyle w blenderze.
-
Krok 2
Następnie zagnieć je razem z masłem, migdałami, jajkiem i proszkiem do pieczenia w misce.
-
Proszek do pieczenia bez glutenu
Ciasto z Proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera jest zawsze smaczne i udane. Porcja 30 g wystarcza aż na 1 kg mąki. Idealny dla tych osób, które z różnych powodów unikają spożywania glutenu w diecie. Ciesz się smakiem bezglutenowych wypieków każdego dnia!
-
Krok 3
Rozłóż ciasto w formie do tarty o średnicy 28 cm (z wyjmowanym dnem) i włóż do lodówki do schłodzenia na około 20 minut.
Wypełnienie tarty dyniowej:
-
Krok 4
Nagrzej piekarnik do 150°C. Umyj dynię, podziel na części i obierz ze skóry. Pokrój na małe kawałki i gotuj ją we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Zlej wodę.
-
Krok 5
Obierz i drobno zetrzyj imbir. Zmiksuj w blenderze ugotowaną dynię, skórkę z pomarańczy, imbir, jogurt, jajka, syrop z agawy i mąkę kukurydzianą.
-
Krok 6
Rozłóż masę dyniową na spodzie tarty i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 50 minut*. Pozostaw do ostudzenia.
Porada:
⭐ Jeżeli ciasto będzie się za bardzo rumienić przed upływem 50 minut, możesz je przykryć papierem do pieczenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-cukru/tarta-dyniowa-bez-glutenu-i-cukru |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze