1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki malinowe mózgi

Babeczki malinowe mózgi

Wegańskie babeczki malinowe mózgi z malinowym sosem.
Wegańskie babeczki malinowe mózgi z malinowym sosem.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Halloween to czas, kiedy potwory, wampiry i duchy przemierzają nasze ulice, zaś na stołach królują słodkości w zupełnie innej- przerażającej odsłonie! Do najbardziej spektakularnych należą wegańskie babeczki w kształcie mózgów wykonanych z kokosowej śmietanki, polanych malinowym sosem! 🧠👻


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przepis na wegańskie babeczki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszaj.

    Mąka, cukier, proszek do pieczenia w osobnych miseczkach.
  • Krok 2

    W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej i ekstrakt z wanilii.

    Mleko migdałowe i olej w miseczkach. Obok ekstrakt waniliowy.
  • Marta poleca

    Sekretem wielu moich przepisów jest dodatek naturalnego ekstraktu z dodatkiem wanilii Bourbon z Madagaskaru. Aromat tej najszlachetniejszej ze wszystkich przypraw idealnie podkreśla smak moich ulubionych wypieków. Warto spróbować!

    Marta poleca
  • Krok 3

    Do suchych składników dodaj mokre i szybko wymieszaj. Tylko do połączenia składników.

    Suche i mokre składniki w osobnych miseczkach.
  • Krok 4

    Ciasto przełóż do formy na babeczki, wyłożonej papilotkami. Piecz przez 30 minut.

    Przełożone ciasto do formy na babeczki.
  • Krok 5

    Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone babeczki w blasze.
  • Może się przydać

    Forma metalowa do muffinów Wilton pozwoli Ci przygotować aż 12 babeczek jednocześnie! Powłoka Non-Stick zapewnia sprawne wyjmowanie wypieków – bez przywierania, a dzięki wygodnym, profilowanym krawędziom z łatwością wyjmiesz formę z piekarnika. Wysoka jakość materiału sprawia, że forma będzie służyć Ci przez długie lata!

    Może się przydać

Wegański krem do babeczek:

  • Krok 6

    Śmietankę kokosową oraz cukier puder ubij na wysokich obrotach do uzyskania gęstej i puszystej konsystencji.

    Śmietanka kokosowa oraz cukier puder w miseczkach.
  • Krok 7

    Na każdej babeczce rozsmaruj trochę kremu. Pozostałą część kremu umieść w rękawie cukierniczym, z okrągłą, małą tylką.

    Krem kokosowy rozsmarowany na babeczkach.
  • Krok 8

    Babeczkę przedziel kremem na pół.

    Babeczka z kremem kokosowym i rękaw cukierniczy.
  • Krok 9

    Następnie uzupełnij kremem dwie półkule „mózgu”.

    Babeczka z kremem kokosowym w kształcie mózgu i rękaw cukierniczy.
  • Krok 10

    Dżem podgrzej i przecedź go przez sito.

    Podgrzany dżem w garnuszku i sitko.
  • Krok 11

    Polej babeczki malinowym sosem, który ma imitować krew. 🙊

    Babeczki w kształcie mózgu polane sosem malinowym.

* Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-malinowe-mozgi

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej