Babeczki malinowe mózgi
Halloween to czas, kiedy potwory, wampiry i duchy przemierzają nasze ulice, zaś na stołach królują słodkości w zupełnie innej- przerażającej odsłonie! Do najbardziej spektakularnych należą wegańskie babeczki w kształcie mózgów wykonanych z kokosowej śmietanki, polanych malinowym sosem! 🧠👻
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na wegańskie babeczki:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszaj.
-
Krok 2
W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej i ekstrakt z wanilii.
-
Marta poleca
Sekretem wielu moich przepisów jest dodatek naturalnego ekstraktu z dodatkiem wanilii Bourbon z Madagaskaru. Aromat tej najszlachetniejszej ze wszystkich przypraw idealnie podkreśla smak moich ulubionych wypieków. Warto spróbować!
-
Krok 3
Do suchych składników dodaj mokre i szybko wymieszaj. Tylko do połączenia składników.
-
Krok 4
Ciasto przełóż do formy na babeczki, wyłożonej papilotkami. Piecz przez 30 minut.
-
Krok 5
Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.
-
Może się przydać
Forma metalowa do muffinów Wilton pozwoli Ci przygotować aż 12 babeczek jednocześnie! Powłoka Non-Stick zapewnia sprawne wyjmowanie wypieków – bez przywierania, a dzięki wygodnym, profilowanym krawędziom z łatwością wyjmiesz formę z piekarnika. Wysoka jakość materiału sprawia, że forma będzie służyć Ci przez długie lata!
Wegański krem do babeczek:
-
Krok 6
Śmietankę kokosową oraz cukier puder ubij na wysokich obrotach do uzyskania gęstej i puszystej konsystencji.
-
Krok 7
Na każdej babeczce rozsmaruj trochę kremu. Pozostałą część kremu umieść w rękawie cukierniczym, z okrągłą, małą tylką.
-
Krok 8
Babeczkę przedziel kremem na pół.
-
Krok 9
Następnie uzupełnij kremem dwie półkule „mózgu”.
-
Krok 10
Dżem podgrzej i przecedź go przez sito.
-
Krok 11
Polej babeczki malinowym sosem, który ma imitować krew. 🙊
* Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-malinowe-mozgi |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze