1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Wegańskie muffinki z bananem i kruszonką

Wegańskie muffinki z bananem i kruszonką

Wegańskie muffinki z bananem i kruszonką
Wegańskie muffinki z bananem i kruszonką
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Muffiny to typowy anglosaski deser, który w ostatnich latach ogromną popularność zdobył także w Polsce! Uwielbiają je zarówno dzieciaki jak i dorosłe łasuchy. Co powiecie na wegańską wersję z bananem 🍌 i kruszonką, w której jajka zastąpiłam siemieniem lnianym? 😊 Lubię zabierać je do pracy, a w chwilach popołudniowego spadku energii zawsze mam pod ręką pysznego muffinka! 🧁


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sposób przygotowania kruszonki:

  • Krok 1

    Cukier kokosowy, mąkę ryżową i olej kokosowy zagnieć na kruszonkę.

    cukier kokosowy, mąka ryżowa, olej kokosowy w miseczkach
  • Krok 2

    Odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta na muffinki.

    wymieszane suche składniki w miseczce

Jak przygotować ciasto na wegańskie muffinki:

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Foremkę na muffinki i wyłóż papilotkami.

    forma do muffinów wyłożona papilotkami
  • Może się przydać

    Klasyczne białe, z motywem syrenki, a może różowe i błyszczące? Sprawdź szeroki wybór papierowych papilotek do muffinek i wybierz swój ulubiony wzór.

    Może się przydać
  • Krok 4

    Siemie lniane dobrze zmiel i zalej gorącą wodą.

    siemię lniane i woda w miseczkach
  • Krok 5

    Odstaw na około 10 minut do napęcznienia.

    siemię lniane zalane wodą w misce
  • Krok 6

    Wymieszaj: pokrojone orzechy laskowe, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną i mąkę jaglaną.

    suche składniki w miseczkach
  • Krok 7

    Rozgnieć banany za pomocą widelca.

    rozgniecione banany w misce
  • Krok 8

    Wymieszaj rozgniecione banany, z siemieniem lnianym, olejem kokosowym i ekstraktem waniliowym.

    rozgniecione banany, olej kokosowy, siemię lniane w miseczkach, ekstrakt z wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 9

    Połącz suche składniki z mokrymi.

    suche i mokre składniki w miskach
  • Krok 10

    Ciasto przełóż do papilotek za pomocą łyżeczki.

    ciasto w misce, forma na muffiny wypełniona ciastem
  • Marta poleca

    Forma metalowa do muffinów Wilton pozwoli Ci przygotować aż 12 babeczek jednocześnie! Powłoka Non-Stick zapewnia sprawne wyjmowanie wypieków – bez przywierania, a dzięki wygodnym, profilowanym krawędziom z łatwością wyjmiesz formę z piekarnika. Wysoka jakość materiału sprawia, że forma będzie służyć Ci przez długie lata!

    Marta poleca
  • Krok 11

    Posyp muffinki kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut.

    surowe babeczki w formie
  • Krok 12

    Upieczone muffinki z bananem i kruszonką pozostaw do wystudzenia.

    upieczone babeczki w formie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/weganskie-muffinki-z-bananem-i-kruszonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej