Babeczki piernikowe
Babeczki piernikowe to moja alternatywa dla tradycyjnego piernika. Wyglądają świątecznie, pachną i smakują przyprawami korzennymi. Zachęcam Cię do wypróbowania przepisu, po którym Twój dom otuli się cudownym zapachem cynamonu. 🎄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babeczek piernikowych:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. W foremce do muffinek poukładaj papierowe papilotki.
-
Może się przydać
Szeroki wybór papilotek do pieczenia muffinek i babeczek znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 2
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i cynamon, przesiej i wymieszaj w misce.
-
Krok 3
Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj olej i dalej miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy stopniowo dodawaj suche składniki i mleko.
-
Krok 4
Do każdej papilotki przelej ciasto na wysokość ¾ foremki.
-
Krok 5
Babeczki piernikowe piecz przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
Krem cynamonowy:
-
Krok 6
Aby przygotować cynamonowy krem do babeczek, do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę. Ubijaj, aż zgęstnieje.
-
Krok 7
Pod koniec dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i cynamon i miksuj jeszcze przez chwilę na puszysty krem.
-
Śmietan-fix Dr. Oetker
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!
-
Krok 8
Krem przełóż do worka cukierniczego i nałóż go na babeczki. Każdą udekoruj czekoladową gwiazdką.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-piernikowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze