Czekoladowe cupcake z choinkami
Czekoladowe cupcake z choinkami 🎄 cieszą oko i podniebienie. Świąteczny klimat zagościł w naszej kuchni na dobre! Babeczki postanowiłam ozdobić choinkami z białej czekolady i matchy. Dekoracja naprawdę prosta... a efekt zaskakuje! :) Prawdziwie zimowego charakteru dodaje śmietankowy krem obsypany wiórkami kokosowymi. Całość prezentuje się zjawiskowo! Muffinki mają mooocno czekoladowy smak, a puszyste ciasto po prostu rozpływa się w ustach.❤️ Ostrzegam - jeśli masz w domu gromadkę łasuchów, babeczki znikną w błyskawicznym tempie!😉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Choinki z białej czekolady:
-
Krok 1
Czekoladę i herbatę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dokładnie wymieszaj. Zieloną czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego.
-
Krok 2
Paluszki przekrój na pół i ułóż je w odstępach na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Zrób choinki z czekolady wyciskając ją na paluszki
-
Krok 4
Ułóż śnieżynki i delikatnie je dociśnij. Odstaw choinki w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Przygotowanie czekoladowych cupcakes (muffinek):
-
Krok 5
Papilotki ułóż w formie do babeczek. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Może się przydać
Forma do muffinek od Dr. Oetkera jest idealna na 12 sztuk babeczek. Pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy 5 lat gwarancji!
-
Krok 6
Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej konsystencji.
-
Krok 7
Zagotuj mleko, a następnie zalej nim pokrojoną czekoladę.
-
Krok 8
Dodaj rozpuszczoną czekoladę do jajek utartych z cukrem i dobrze zmiksuj
-
Krok 9
Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masy czekoladowej i dokładnie zmiksuj.
-
Krok 10
Ciasto przełóż do foremek za pomocą łyżki i piecz przez ok. 25 minut. Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.
Krem śmietankowy:
-
Krok 11
Serek, śmietankę i cukier puder ubij dokładnie mikserem. Krem rozsmaruj na górze każdej babeczki.
-
Marta poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega także przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
-
Krok 12
Każdą babeczkę obsyp wiórkami kokosowymi i delikatnie wbij w nią choinkę.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/czekoladowe-cupcake-z-choinkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze