Chleb pszenny
Stwierdzenie „wiem, co jem” staje się ważne dla coraz większej liczby osób, które nie tylko czytają etykiety, starają się dokonywać ekologicznych wyborów, ale także zamieniają sklepowe pieczywo (niestety często wypełnione konserwantami i spulchniaczami) na jego samodzielnie przygotowane odpowiedniki. Jest zdrowo, smacznie, a satysfakcja, kiedy wyjmujesz z piekarnika bochenek o chrupiącej, lekko złotej skórce, jest przeogromna.
Rozpoczynając przygotowania do upieczenia domowego pszennego chleba, musisz wybrać odpowiedni rodzaj mąki, która wpłynie na smak i strukturę Twojego pieczywa. Najlepsza będzie mąka pszenna o typie 650 (zwana także bułkową) lub jedna z uniwersalnych mąk chlebowych np. typ 750. Drugi składnik to drożdże. Możesz sięgnąć po ich wersję tradycyjną lub wybrać formę instant, którą charakteryzuje łatwość przechowywania i fakt, że zawsze masz je pod ręką.
Wyrabianie ciasta na chleb pszenny na szczęście nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Oczywiście możesz wykorzystać w tym celu robota planetarnego, jednak na sile własnych dłoni również możesz polegać! 😊 Przed wstawieniem do rozgrzanego piekarnika uformowany bochenek musi wyrastać przez około 1-2 godziny i… w zasadzie od skosztowania jeszcze ciepłej piętki dzieli Cię już tylko 30-40 minut pieczenia. Widzisz jakie to proste? 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Zaczyn na chleb pszenny:
-
Krok 1
Drożdże rozpuść w wodzie, a następnie wymieszaj z mąką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami) - zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Przygotowanie ciasta na chleb pszenny:
-
Krok 2
Mąkę i sól wsyp do miski, dodaj zaczyn i pozostałą wodę. Zagnieć na jednolite ciasto, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).
-
Krok 3
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie na oprószonym mąką blacie.
Natępnie ciasto włóż do koszyka do wyrastania chleba, przykryj ściereczką i odstaw na około 50-60 minut do ponownego wyrastania.
-
Krok 4
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Na sam dół wstaw naczynie z wodą (około 1 litr) lub spryskaj wnętrze piekarnika wodą, aby go zaparować.
Chleb wyłóż ostrożnie z koszyka na blachę wysypaną mąką i wstaw natychmiast do pieczenia na najniższy poziom.
-
Krok 5
Piecz około 40-45 minut. Po upieczeniu wystudź.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/chleb-pszenny |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze