Bu艂ki do burger贸w
Wci膮偶 szukasz najlepszych bu艂ek do burgerów馃崝? Mo偶esz odetchn膮膰 z ulg膮, bo mam przepis na te idealne - s膮 puszyste, mi臋kkie i nie zapychaj膮 (nawet przy drugim zjedzonym burgerze馃榿). Doskonale zarumienione i posypane sezamem - idealne bu艂ki do Twoich domowych burgerów!
Ciasto dro偶d偶owe z podanych proporcji podzielisz na 6-8 bu艂ek - w zale偶no艣ci, jak膮 wielko艣膰 ka偶dej z nich chcesz uzyska膰. Dodaj swoje ulubione dodatki i sosy i przygotuj burgery w i艣cie ameryka艅skim stylu!
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na bu艂ki do burger贸w:
-
Krok 1
M膮k臋 przesiej do miski, dodaj dro偶d偶e, cukier, sól i wymieszaj.
Nast臋pnie dodaj jajko, ciep艂e mleko i zagnie膰 krótk koniec dodaj mi臋kkie mas艂o i wyrabiaj do momentu, a偶 ciasto b臋dzie jednolite i elastyczne.
-
Krok 2
Ciasto przykryj foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia na oko艂o 30 minut.
-
Krok 3
Wyro艣ni臋te ciasto podziel na 6 lub 8 cz臋艣ci. Z ka偶dej uformuj kulk臋, po艂ó藕 na blasze i sp艂aszcz d艂oni膮.
Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na oko艂o 20-30 minut do wyro艣ni臋cia.
W mi臋dzyczasie nagrzej piekarnik do 220°C.
-
Krok 4
Wyro艣ni臋te bu艂ki posmaruj dok艂adnie jajkiem roztrzepanym z niewielk膮 ilo艣ci膮 wody.
Posyp sezamem i wstaw do piekarnika i piecz oko艂o 15 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu wyjmij i wystud藕 na kratce.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Kratka do studzenia wypiek贸w Wilton to praktyczny gad偶et w ka偶dej kuchni.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/bulki-do-burgerow |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze