Chleb wieloziarnisty
Specjalnie dla wielbicieli domowego pieczywa przygotowałam przepis na wieloziarnisty żytni chleb. 🍞 Nie wymaga wyrabiania ciasta i można go zrobić w bardzo łatwy sposób. Do tego jest pyszny i bardzo zdrowy. Czego chcieć więcej? :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie żytniego chleba wieloziarnistego:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże, sól, cukier, otręby, siemię lniane i słonecznik. Wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami) oraz wypieku chleba. Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Następnie wlej wodę i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, aby składniki dobrze połączyły się z wodą i nie było śladów mąki (ciasto będzie trochę klejące). Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.
-
Krok 3
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wymieszaj je w misce i nałóż do formy o wymiarach 25 x 11 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami.
-
Może się przydać
Keksówka to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!
-
Krok 4
Ciasto w formie odstaw na kilka minut do lekkiego podrośnięcia. Następnie chleb posmaruj za pomocą pędzelka letnią wodą i natnij wzdłuż nożem na głębokość około 3 cm. Na koniec posyp sezamem.
-
Krok 5
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 55-60 minut w temperaturze 180°C. Gorący chlebek od razu wyjmij z formy i połóż na kratkę do ostygnięcia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/chleb-wieloziarnisty |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze