1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

chleb wieloziarnisty pokrojony na kawałki na ściereczce - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Specjalnie dla wielbicieli domowego pieczywa przygotowałam przepis na wieloziarnisty żytni chleb. 🍞 Nie wymaga wyrabiania ciasta i można go zrobić w bardzo łatwy sposób. Do tego jest pyszny i bardzo zdrowy. Czego chcieć więcej? :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie żytniego chleba wieloziarnistego:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże, sól, cukier, otręby, siemię lniane i słonecznik. Wymieszaj.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami) oraz wypieku chleba. Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Następnie wlej wodę i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, aby składniki dobrze połączyły się z wodą i nie było śladów mąki (ciasto będzie trochę klejące). Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.

  • Krok 3

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wymieszaj je w misce i nałóż do formy o wymiarach 25 x 11 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami.

  • Może się przydać

    Keksówka to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

    Może się przydać
  • Krok 4

    Ciasto w formie odstaw na kilka minut do lekkiego podrośnięcia. Następnie chleb posmaruj za pomocą pędzelka letnią wodą i natnij wzdłuż nożem na głębokość około 3 cm. Na koniec posyp sezamem.

  • Krok 5

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 55-60 minut w temperaturze 180°C. Gorący chlebek od razu wyjmij z formy i połóż na kratkę do ostygnięcia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/chleb-wieloziarnisty

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej