Bułeczki drożdżowe z czekoladą
Bułeczki drożdżowe z czekoladą - puszyste, mięciutkie, idealne! Chwila w kuchni i przyciągniesz do niej każdego.😄 Bułeczki sprawdzą się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i pyszny deser. Możesz podać je same lub z dowolnymi dodatkami, np. z masłem lub z kremem orzechowym i malinami.😄 Zapraszam po przepis! 🍫
➡️ Jeśli lubisz ciasta drożdżowe, to może zainteresuje Cię także nasz poradnik: Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bułeczek drożdżowych z czekoladą:
-
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem z wanilią, drożdżami i solą.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
-
Krok 2
Dodaj cukier, jajka, żółtko i ciepłe mleko. Wymieszaj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
-
Krok 3
Następnie stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i czekoladę mleczną pokrojoną w kostkę.
-
Krok 4
Ciasto dobrze zagnieć mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego.
-
Krok 5
Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na około 16 porcji. Do każdej porcji dodaj po kilka rodzynek i uformuj na kształt kulki.
-
Krok 6
Tak przygotowane bułeczki ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na około 30 - 40 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Gdy bułeczki podrosną, posmaruj je żółtkiem wymieszanym z mlekiem i obsyp posiekaną czekoladą.
-
Krok 7
Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone bułeczki pozostaw do przestudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-drozdzowe-z-czekolada |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze