1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Bułeczki drożdżowe z czekoladą

Bułeczki drożdżowe z czekoladą

Bułeczki drożdżowe z czekoladą mleczną i rodzynkami - Wszystkiego Słodkiego
Bułeczki drożdżowe z czekoladą mleczną i rodzynkami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Bułeczki drożdżowe z czekoladą - puszyste, mięciutkie, idealne! Chwila w kuchni i przyciągniesz do niej każdego.😄 Bułeczki sprawdzą się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i pyszny deser. Możesz podać je same lub z dowolnymi dodatkami, np. z masłem lub z kremem orzechowym i malinami.😄 Zapraszam po przepis! 🍫

➡️ Jeśli lubisz ciasta drożdżowe, to może zainteresuje Cię także nasz poradnik: Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bułeczek drożdżowych z czekoladą:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z cukrem z wanilią, drożdżami i solą.

    mąka pszenna oraz sól w osobnych miskach, opakowanie drożdży suszonych instant dr. oetkera, opakowanie cukru z wanilią bourbon dr. oetkera
  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • Krok 2

    Dodaj cukier, jajka, żółtko i ciepłe mleko. Wymieszaj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

    cukier, mleko oraz jajka rozmieszane z żółtkiem w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Następnie stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i czekoladę mleczną pokrojoną w kostkę.

    czekolada mleczna pokrojona z kostkę w szklanej misce
  • Krok 4

    Ciasto dobrze zagnieć mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego.

    zagniecione ciasto drożdżowe z kawałkami czekolady w metalowym naczyniu
  • Krok 5

    Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na około 16 porcji. Do każdej porcji dodaj po kilka rodzynek i uformuj na kształt kulki.

    ciasto drożdżowe uformowane w kulki i ułożone na blaszce z papierem do pieczenia, obok szklana miseczka z rodzynkami
  • Krok 6

    Tak przygotowane bułeczki ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na około 30 - 40 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Gdy bułeczki podrosną, posmaruj je żółtkiem wymieszanym z mlekiem i obsyp posiekaną czekoladą.

    wyrośnięte bułeczki drożdżowe z czekoladą na blaszce z papierem do pieczenia, obok miseczka z żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i różowy, silikonowy pędzelek do posmarowania
  • Krok 7

    Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone bułeczki pozostaw do przestudzenia.

    upieczone bułeczki drożdżowe z czekoladą na blaszce z papierem do pieczenia
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-drozdzowe-z-czekolada

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej