Chlebek kukurydziany a 'la polenta z chilli
Ten chlebek kukurydziany 🌽 zasmakuje wszystkim domownikom. Pasuje do grilla, na śniadanie, do zupy, do sałatki, jako przekąska. Właściwie to ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Chlebek jest bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczny! 🍞
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na chlebek kukurydziany:
-
Krok 1
Kaszkę kukurydzianą podpraż na suchej patelni przez ok 3-4 minuty, stale mieszając. Połowę przesyp do dużej miski i zalej maślanką lub kefirem, wymieszaj. Przykryj i odstaw na 2 godziny.
-
Krok 2
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Naczynie do zapiekania o średnicy 24 cm mocno wysmaruj masłem.
-
Krok 3
Jajka ubij na puszystą masę.
-
Krok 4
Do maślanki z polentą dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Masę wylej na przygotowaną formę. Na wierzchu połóż gałązki rozmarynu,wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut aż nabierze złotego koloru, a środek będzie zwarty. Chlebek kukurydziany odstaw do przestygnięcia, podawaj na ciepło.
-
Proszek do pieczenie bezglutenowy
Proszek do pieczenia bez glutenu od Dr. Oetkera to idealny produkt dla osób, które z różnych powodów unikają spożywania glutenu w diecie. Porcja proszku bez glutenu 30 g wystarcza na 1 kg mąki, a ciasto z Proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera jest zawsze smaczne i udane. Wypróbuj!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/chlebek-kukurydziany-a-la-polenta-z-chilli |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze