Orkiszowe chlebki
Chlebki orkiszowe z kremowym serkiem i bazylią często pojawiają się u mnie w domu. Wyśmienicie smakują zarówno same, jak i z dodatkami. Polecam! 🍞
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chlebków orkiszowych:
-
Krok 1
Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier i wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Następnie dodaj serek, ciepłą wodę i olej, wszystko dokładnie zagnieć i wyrabiaj, aż otrzymasz elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
-
Krok 3
Wyrośnięte ciasto posyp mąką i wyjmij je z miski. Podziel na cztery części.
-
Krok 4
Każdy kawałek (po kolei) złap za końce i skręcaj, aby powstał 20-centymetrowy świderek. Chlebki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłóż do wyrośnięcia.
-
Krok 5
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę na 160°C i piecz jeszcze około 10 minut. Upieczone chlebki ułóż na kratce do ostudzenia.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/orkiszowe-chlebki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze