Chlebek z żurawiną i orzechami włoskimi
🍞 Chlebek ze złotą, chrupiącą skórką, puszystym wnętrzem, żurawiną i prażonymi orzechami włoskimi - to właśnie mój dzisiejszy wypiek. Zapach chlebka unosił się po całym domu. 🍞 Serdecznie polecam! :)
Lubisz drożdżowe wypieki? To koniecznie poczytaj nasze porady: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chlebka z żurawiną i orzechami włoskimi:
-
Krok 1
Orzechy upraż przez kilka minut do zrumienienia na suchej, rozgrzanej na średnim poziomie patelni. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże oraz sól, wymieszaj. W ciepłej wodzie wymieszaj miód i dodaj do suchych składników.
-
Krok 3
Ciasto dokładnie zagnieć, na końcu dodając żurawinę i uprażone orzechy połamane na mniejsze kawałki. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Możesz również wstawić je do piekarnika nagrzanego do 30°C, co bardzo dobrze się sprawdza.
-
Może się przydać
Praktyczny fartuch kuchenny z kieszenią - przydatny w każdej kuchni. W pięknym czerwonym kolorze. 🔴 😍
-
Krok 4
Formę o wymiarach 30 cm x 10 cm wysmaruj masłem.
-
Krok 5
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy i odstaw jeszcze na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Przed wstawieniem chlebka z żurawiną i orzechami włoskimi do piekarnika wierzch posmaruj wodą.
-
Krok 6
Piecz przez 20 minut w 200°C, po czym zwiększ temperaturę do 220°C i piecz kolejne 30 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/chlebek-z-zurawina-i-orzechami-wloskimi |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze